Arkivfoto: Gunnar Lundmark/Scanpix

ADHD-medicin kan minska trafikolyckor

"Ligger nära till hands att tro"
2:20 min

Om personer med diagnosen ADHD får medicin kan risken för att de är inblandade i allvarliga trafiklyckor minska. Det visar en ny registerstudie från Karolinska institutet, som publiceras i vetenskapstidskriften JAMA Psychiatry.

– Vi har visat att ADHD-läkemedel med stor sannolikhet minskar risken för trafikolyckor hos män. Vi pratar dels om bilolyckor, motorcykelolyckor men även olyckor när du cyklar eller går, säger Henrik Larsson som är docent i epidemiologi på Karolinska institutet och den som lett studien.

Efter att ha följt 17 000 personer med ADHD under fyra år kan forskarna konstatera att transportolyckor av olika slag var 58 procent färre när män med ADHD fick läkemedel, jämfört med när de inte fick det. Det här skulle också kunna gälla kvinnor, men det kan man inte idag med säkerhet säga.

Eric Donell har själv diagnosen ADHD och föreläser om neuropsykiatriska funktionsnedsättningar. För honom är resultaten i studien väntade.

– Bilkörning handlar till stor del om uppmärksamhet och koncentration och att stävja olämpliga impulser. ADHD är en spektrumdiagnos, det vill säga att vi kan ha relativt lite svårighet eller stor svårighet och ändå rymmas inom samma diagnos. ADHD-mediciner syftar till att förbättra de här funktionerna så att kommunikationen ska gå bättre. Då är det såklart att det ligger nära till hands att tro att man blir en bättre bilförare av dem också.

Eric Donell poängterar att det finns stora individuella skillnader hos alla som har ADHD och att det inte är säkert att alla med ADHD behöver medicin för att till exempel kunna köra bil säkert. Dessutom finns det både för- och nackdelar med att medicinera. En del upplever till exempel sömnsvårigheter eller humörsvängningar då de tar medicin. 

Docent Henrik Larsson menar att man i studien visar på en fördel med medicin och att den här studien kan hjälpa till för att kunna väga för- och nackdelarna mot varandra.

– Precis som läkare bör överväga risker och nytta med läkemedelsbehandling, så tror jag att även enskilda individer med ADHD kan väga fördelar och nackdelar. Våra resultat visar på en fördel relaterat till trafiken.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".