Foto: Yvonne Åsell/TT.

Vägtransporter en växande marknad

1:59 min

Lastbilstransporterna kommer att öka kraftigt i framtiden eftersom kostnaderna för vägtransporter sjunker samtidigt som det blir allt dyrare att skicka gods med järnväg och fartyg. Det är framförallt låga chaufförslöner som gör lastbilarna konkurrenskraftiga, menar forskare.

– Vi har bara sett en början på ökningen av lastbilstransporter. Vi kommer se mycket större ökningar framöver, säger Henrik Sternberg som är transportforskare vid Lunds universitet.

Siffror från Trafikverket visar att under 2013 minskade transporter av gods på järnväg och båt medan de långväga lastbilstransporterna ökar något. Så har det sett ut de senaste åren. Det handlar om kostnader, menar Henrik Sternberg.

– Det är en tydlig trend att kostnaderna för sjöfart och järnväg ökar medan kostnaderna för landsvägstransporter minskar.

När företag kan välja mellan att betala mer eller mindre för att transportera gods då vinner det billiga alternativet, säger  Henrik Sternberg:

– I dagsläget finns det många aktörer. Tar vi till exempel Coop där man precis på marginalen har lönsamhet av att köra på järnväg, men när priserna går ner på landsvägstransporter så blir det mer rationellt för dem att flytta över gods på landsväg.

Priserna på transporter i Sverige pressas av allt effektivare lastbilar, en ökad konkurrens från utlandsregistrerade lastbilar och låga chaufförslöner, säger Henrik Sternberg, transportforskare vid Lunds universitet.

– Tittar vi på till exempel en bulgarisk eller rumänsk chaufför så kan man betala dem cirka 25-30 procent av vad en chaufför i Sverige kostar.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista