Börskurvorna i Japan pekar nedåt i dag. Arkivfoto: TT.

Börsfall i Japan efter USA-besked

Därför oroas tillväxtländer av Feds besked
1:31 min

I Asien har börskurserna i dag fallit på bred front. Detta sedan den amerikanska centralbanken beslutat att fortsätta minska sitt stöd till den USA:s ekonomi. Men det har också kommit nya dystra siffror om den ekonomiska återhämtningen i Asien.

I Tokyo hade kurserna på aktiebörsen vid lunchtid, japansk tid, fallit med över tre procent. Det är ett tydligt tecken på oron över hur det går med den ekonomiska återhämtningen i världen.

Också andra börser gick ner, om än inte så kraftigt som i Tokyo.

Den amerikanska centralbanken Federal Reserve beslutade i går att fortsätta att minska sin pengatryckning till stöd för den amerikanska ekonomin. Från 75 till 65 miljarder dollar i månaden.

Problemet för tillväxtländerna är att när USA trycker nya pengar för att hjälpa sin egen ekonomi hamnar en stor del av de nytryckta pengarna i tillväxtländer, där investerarna hoppas på bättre avkastning hemma i USA.

Nu när pengatryckningen minskar börjar investerarna flytta tillbaka sina pengar till USA. Bort från tillväxtländerna, alltså, där resultatet har blivit sjunkande växelkurser, dyrare lån och bromsad ekonomi.

I går chockhöjde Turkiet sina räntor för att försöka stoppa utflödet av pengar.

Beslutet från den amerikanska centralbanken var väntat. Men den dystra stämningen i Asien förvärrades i dag av att det kommit nya uppgifter från Japan om att detaljhandelsförsäljningen sjönk under julmånaden december.

Det tolkas som att det inte går så bra som man hoppats, med den nya japanska regeringens storsatsningar för att försöka lyfta landet ur den ekonomiska kris som pågått med mer eller mindre styrka i över 20 år.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".