Flera aktivister har dödats. Foto: Maria Persson Löfgren/Sveriges Radio.

Amnesti efter protester i Ukraina

I Kiev röstade Ukrainas parlament sent i natt med knapp marginal för en amnesti. Men oppositionen vägrade delta i omröstningen. Presidenten hade i enskilda möten med partigrupperna hotat upplösa parlamentet.

Amnestilagen är villkorad. Proteströrelsen måste inom senast 15 dagar ha lämnat alla byggnader som intagits över hela landet.

Men på listan över intagna lokala administrationsbyggnader som oppositionen kontrollerar framförallt i västra Ukraina finns inte huvudkvarteren i Kiev: Fackförbundens hus, Ukrainas hus och Oktoberpalatset.

Nattens omröstning bojkottades av oppositionen och lagen antogs med minsta möjliga majoritet: 232 av 415 i parlamentet.

Tidigare hade president Viktor Janukovytj varit i parlamentet och hållit slutna möten med alla partigrupper. Enligt uppgift för att få dem att rösta för amnestilagen som hans egen rådgivare konstruerat.   

Enligt en del uppgifter var oppositionen först med på förslaget, men backade ur eftersom en av oppositionsledarna fått kalla fötter.

Det finns mellan 50 och 100 gripna över hela landet,  som kan bli fria med lagen förutsatt att byggnaderna överges.

Proteströrelsen lär inte reagera positivt på förbehållet, eftersom misstron mot makten är så stor. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista