Flera olyckor som inträffade under morgonen involverade lastbilar. Foto: Tomas Oneborg/TT.

Svår halka orsakade stopp på vägarna

1:25 min

Snö och halka orsakade stora problem i trafiken runtom i landet under torsdagens morgon och förmiddag.

Det rådde totalstopp på E18 i västlig riktning, mellan Västerås och Köping, under större delen av torsdagsförmiddagen, efter att en lastbil lagt sig över körbanan. Två personbilar krockade därefter med lastbilen.

Enligt Maud Johansson på polisen i Västmanland var det väglaget som hade orsakat olyckan.

– Det är jättejättehalt på vägarna här, säger hon.

Inga personskador rapporterades och trafiken släpptes på vid kl. 12, efter att en saltbil saltat vägen. 

Flera olyckor som inträffade under morgonen involverade lastbilar.

Lastbilschauffören Christian Eklund som satt fast i trafiken på E18 under morgonen säger till P4 Västmanland att förare av personbilar bör tänka på att hålla avstånd till lastbilarna.

– Det är oftast farten som är boven till allting, att man kör för fort och inte hinner stanna. Lastbilar är tunga så vi behöver ha lite avstånd när vi bromsar. Vi väger närmare 60 ton och har man en lucka till bilen framför är det många personbilar som slänger sig in. Skulle jag inte hinna bromsa så skulle de bli krossade, säger han.

En trafikolycka med lastbilar orsakade på torsdag morgon problem även på E4 mellan Norrköping och Nyköping. Tre lastbilar fick sladd och blockerade vägen mellan Stavsjö och Kila. Trafiken var åter igång vid 10-tiden.

I Norrköping fördes två personer till sjukhus med ambulans efter att två bilar kolliderat i Linköpingsrondellen. Polisen uppmanar trafikanter att ta en annan väg.

Enligt Thomas Agnevik på polisen i Östergötland har vädret orsakat flera olyckor i länet de senaste dagarna.

– Det är ett väldigt varierande väglag och olyckorna har flera orsaker. Det är väderleken och snöröjningen har periodvis legat efter. Samtidigt ser vi att bilisterna är dåliga på anpassa körsätt efter väglag, säger Thomas Agnevik.

I Skåne är Pågatågen mellan Helsingborg och Simrishamn inställda på sträckan Malmö-Ystad till och med lördag morgon. Även tågen mellan Helsingborg och Bromölla är inställda på sträckan Hyllie-Kristianstad till och med lördag morgon på grund av drivbildning.

Enligt SMHI väntas stora mängder snö komma in över södra Sverige under natten. Snöfallet kommer röra sig norrut mot östra Sveland och södra Norrland under natten till lördag.

Trafikverket råder trafikanter att undvika mindre vägar och anpassa hastigheten till väglaget.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista