Nu öppnas Lexbase - en kontroversiell internettjänst där privatpersoner kan söka efter och ladda ned domar. Foto: Per Larsson/TT.

Information från Lexbase sprids vidare

2:12 min

Allt tyder på att adresserna och personnumren från Lexbase läcker ut på nätet. Datainspektionen ser mycket allvarligt på att databasen sprids till flera olika webbplatser och anonyma personer. 

P3 Nyheter har fått en bas med över 100 000 svenskar som ingått i registret. 

Martin Brinnen är jurist på Datainspektionen och ser allvarligt på att informationen delas.

– Att det sprids på nätet betyder ju att det blir mer okontrollerat än när den bara fanns på Lexbase. Där fanns det ju en utgivare som skulle bära det yttrandefrihets-rättsliga ansvaret i det här sammanhanget. Man skulle kunna ha stämt den personer för förtal till exempel, säger Martin Brinnen.

Igår kom det uppgifter att sajten blivit hackad och att betalinformation från privatpersoner spridits. Bahnhof, som hyr ut serverplats till företaget, stängde då ner sajten.

Chanserna är små att Lexbase startar igen under dagen. Det säger Jon Jordås, kommunikatör vid Bahnhof, som hyr ut serverplats till bolaget, till TT.

Bahnhof och Lexbase hade vid lunchtid ett möte där företrädare för Bahnhof förde fram kritik till bolaget.

– Vi hade ett avstämningsmöte där vi meddelade att vi inte har förtroende för deras tekniska lösningar. Deras sajt är sårbar och det är upp till dem att åtgärda, säger Jordås.

Trots att sidan ligger nere fortsätter anmälningarna mot sajten att strömma in till Justitiekanslern, JK. På morgonen hade 33 stycken anmälningar registrerats hos JK mot Lexbase.

Sajten startade i måndags och redan första dagen kom ett par anmälningar in.

Via Lexbase hemsida kunde privatpersoner söka och ladda ner domar. 
Kort därefter ringde även Lexbase till internetleverantören med samma begäran.

Nu gör Lexbase en felsökning för att få upp tjänsten på nytt, enligt Bahnhof.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista