Danmarks regering spricker

1:38 min

Socialistisk folkeparti lämnar den danska regeringen efter ett kontroversiellt beslut om att sälja statliga energibolaget Dong. Sex ministrar lämnar den danska regeringen, bland andra utrikesminister Holger K. Nielsen. Statsminister Helle Thorning-Schmidt säger på en presskonferens att en ombildad regering ska presenteras inom kort.

Läs även: Därför får Dong-affären kritik

SF-ledaren Anette Vilhelmsen lämnar partiledarposten, berättade hon själv på en presskonferens under förmiddagen.

– Jag kunde inte samla partiet, sa Vilhelmsen när hon meddelade sin avgång på förmiddagen.

Konflikten handlar om ett beslut att sälja en stor aktiepost i det statliga energibolaget Dong till investeringsbanken Goldman Sachs. Beslutet har lett till en omfattande debatt och protester, bland annat har över 170 000 danskar skrivit på ett upprop mot försäljningen.

Danmarks socialdemokratiske statsminister Helle Thorning-Schmidt säger på en presskonferens vid lunchtid att hon beklagar att Socialistisk folkeparti lämnar regeringen. Samtidigt säger hon att hon nu tillsammans med det andra regeringspartiet, det socialliberala mittenpartiet radikale Venstre, snart ska presentera en ombildad regering.

– Vi fortsätter arbetet och vi har mycket arbete framför oss, och vi har en bra regeringsplattform, säger Thorning-Schmidt på presskonferensen.

Enligt det danska public service-bolaget DR kan regeringsrockaden presenteras tidigast i morgon, fredag.

Dong-affären har orsakat ett internt uppror inom Socialistisk folkeparti. Flera folketingsledamöter har hotat med att rösta nej till regeringsförslaget att sälja delar av statliga energibolaget Dong.

Att regeringen sprack var väntat, säger Sveriges Radios Nordenkorrespondent Jenny Sanner Roosqvist.

– Socialistisk folkeparti har varit mycket kritiskt mot försäljningen till ett amerikanskt företag.

– Regeringen kommer, efter en regeringsombildning där man utser nya ministrar, dock att fortsätta som vanligt eftersom vare sig den eller oppositionen vill ha nyval just nu, säger Jenny Sanner Roosqvist.

Flera regeringskällor pekar på att SF:s utträde kan vara en fördel för regeringen, enligt DR. Förväntningarna är att få till en "smidigare" regering som snabbare kan få till beslut, skriver dr.dk. Att danskarna i praktiken får en helt ny regering kan verka som en vitamininjektion, säger den politiske kommentatorn Hans Engell till danska nyhetsbyrån Ritzau.

Tidningen Berlingske Tidernes politiske kommentator Thomas Larsen säger å andra sidan i en kommentar att SF:s utträde inte innebär en nystart för regeringen.

– Det är en regering som kör vidare i krisspåren och som har svårt att hålla samman, säger Larsen.

Under eftermiddagen godkändes Dong-affären, när en majoritet av ledamöterna i folketingets finansutskott som väntat röstade ja till att en del av Dong säljs till Goldman Sachs. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista