Bråkdel av kemiska vapnen ute ur Syrien

1:43 min

Bara en bråkdel av Syriens kemiska vapen har transporterats ut ur landet, trots avtalet om att de giftigaste ämnena skulle vara borta vid nyår, för en månad sedan.

OPCW, den internationella organisationen mot kemiska vapen, ska i dag ha ett möte om hur man kan öka pressen på Syriens regering.

Att förstöra Syriens kemiska vapen är en jätteoperation under en snäv tidsram, men förberedelserna har varit omfattande och noggranna och ett stort antal länder deltar och bidrar.

Pengar finns, utrustning finns, fartyg är på plats, omlastningsstationer är beredda och även företag som kan ta hand om giftet står klara. Ändå har bara 16 ton gift nått den syriska hamnen i Latakia, det är mindre än 5 procent av den totala mängden om 1 300 ton som ligger i olika depåer i Syrien.

Den syriska regimen har skyllt på väder och säkerhetsläge som ska ha försenat transporterna.

Men i dag samlas OPCW, som har FN:s ansvar att genomföra denna operation, till möte för att hitta sätt att trycka på Syriens regering. Även om tidsfristen redan är spräckt sa OPCW:s chef, Ahmet Uzumcu, tidigare i veckan att han inte är bekymrad över det, men att ansträngningarna nu måste intensifieras.

Enligt avtalet, som förhandlades fram mellan USA och Ryssland, skulle 700 av de giftigaste ämnena, som senapsgas och sarin, vara borta från Syrien vid årsskiftet. Lika mycket till av mindre giftiga ämnen ska ha förts bort om en vecka, den 5 februari, för att allt sedan skulle vara förstört den sista juni i år.

Men 95 procent av Syriens kemiska vapen, vapnen som har använts mot den egna befolkningen i flera attacker, finns fortfarande kvar i landet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista