Ekots Sören Granath om storbolagens kvartalsrapporter. Foto: Janerik Henriksson/Magnus Hjalmarson/TT.

Analys: Tungviktarnas kvartalsrapporter

"Vaga eller defensiva"
1:58 min

Storbolagens kvartalsrapporter strömmar in. Just nu är vi mitt i det ymniga flödet. Tungviktare som Ericsson, Teliasonera, H&M och Atlas Copco fick i dag snabbt veta att de levererat sämre än väntat.

Men väntat av vem? Analytikerkårens förväntningar kanske mer speglar vad de tidigare gett för köp och säljrekommendationer. De facto är det här bolag som fortfarande tjänar stora pengar, därför ser vi samtidigt att utdelningarna till aktieägarna ökar, till bland annat Swedbank, Nordea och Ericssons aktieägare.

En tendens som kanske bekymrar många är de ganska vaga eller rentav defensiva prognoserna för framtiden. Teliasonera har i stort sätt ingen tillväxt just nu och säger att 2014 blir som 2013.

Ericsson ger som vanligt ingen prognos, men talar mer om förhoppningar om mer lönsamma beställningar i år än i fjol.

För bankerna, Swedbank och Nordea, har det handlat om nya besparingar för att få upp vinsten. Det betyder färre anställda - samtidigt som aktieägarna får mer i utdelning.

Och bankerna klagar på att det är för liten efterfrågan inom näringslivet på krediter. Ännu ett orosmoln med andra ord om företagen nu drar ned på sina investeringar. Då kan fler jobb vara i fara.

Hittills är det inget av de stora bolagen som talat om nyanställningar, eller överraskat positivt. Samtidigt återstår många rapporter innan vi kan summera fjärde kvartalet; två storbanker, Sandvik, Electrolux i morgon, Volvo och Astrazeneca nästa torsdag bland annat.

Stockholmsbörsen har så här långt gått ned på beskeden från bolagen. Frågan är om det kan komma andra besked nästa vecka som får Stockholmsbörsen att vända upp.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".