Demonstration mot sexuellt våld vid Medborgarplatsen. Foto: Anna Gustafsson/Sveriges Radio.

Överens om våldtäktsutredning

1:50 min

Regeringspartierna ställer sig bakom Socialdemokraternas krav på att våldtäktslagstiftningen ska utredas. Men Vänsterpartiet och Miljöpartiet tycker att det är onödigt att utreda frågan igen.

– Jag tycker att det är väldigt bra om partierna nu kan samla sig och sätta sig ner igen och titta på den här lagstiftningen. Det är en ohållbar situation med 6 000 anmälningar om våldtäkter på ett år och bara några hundra som det blir fällande domar av, säger Morgan Johansson, socialdemokratisk ordförande i riksdagens justitieutskott.

Regeringspartierna, Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna är nu eniga i justitieutskottet om att våldtäktslagstiftningen behöver utredas igen, trots att lagen ändrades så sent som i somras.

De vill att en kommitté förutsättningslöst tittar på hur reglerna kan ändras, exempelvis om krav på samtycke ska införas vid sexuellt umgänge eller om någon ska kunna fällas för oaktsamhet som i Norge, där åklagaren inte behöver bevisa att personen hade uppsåt att våldta.

Justitieminister Beatrice Ask har redan sagt att det ska tillsättas en ny utredning, men efter viss tvekan ställer sig ändå de borgerliga ledamöterna bakom Socialdemokraternas initiativ.

– Det här kommer genomföras ändå och då är det okej att utskottet säger att vi också vill samma sak, säger centerpartisten Johan Linander.

Morgon Johansson hoppas nu på en snabb utredning. Hela utskottet är överens om att utreda hur brottsoffrens ställning kan stärkas och polis och åklagares arbete förbättras. Men Miljöpartiet och Vänsterpartiet vill lagstifta direkt om krav på samtycke.

– Vi har själva bekostat en utredning och tagit fram färdiga lagförslag och vi lägger också en motion nu till riksdagen med färdigt lagförslag så vi tycker man kan gå fram med det på en gång. Tiden är mogen för det, säger Miljöpartiets Agneta Börjesson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista