Forskningsrapporten betonar också att kunskapsläget i Sverige om hur man får de äldre att jobba längre är dålig.Foto: Leif R Jansson /TT

Sverige sämre på att få äldre i jobb

2:12 min

Förväntningarna på att vi ska gå i pension vid 65 motverkar ett längre arbetsliv, det visar en rapport från riksdagens forsknings- och utvecklingssekretariat. 

Sverige är sämre än många andra länder på att få människor högre upp i åldrarna att jobba. Vi har sämre kunskaper och behöver ändra inställning.
En attityd som motverkar ett längre arbetsliv är att vi har så starka förväntningar på oss att gå i pension vid 65. 

Anna Kåring Wagman är forskningssekreterare på riksdagens forsknings- och utvecklingssekretariat.

– Vi har en tydlig stark 65-årsnorm där vi tänker oss att vi ska gå i pension. Det ändrar man inte från en dag till en annan.

Det är riksdagens arbetsmarknadsutskott som beställt rapporten. Uppdraget var att undersöka förutsättningarna för ett längre arbetsliv. En sak som påpekas i rapporten är att arbetsgivarna ofta har en negativ inställning till arbetskraften över 55 år.

Men det finns mycket dessa personer kan bidra med. De är idag mer högpresterande fysiskt och kunskapsmässigt än tidigare. Det gäller att se individen, menar Anna Kåring Wagman.

– Man ska inte titta på kronologisk ålder. Man ska titta på vem jag har framför mig just nu och vad den kan bidra med på arbetsplatsen och vad den personen behöver hjälp med. Det handlar om en kunskapsförändring.

Forskningsrapporten betonar att kunskapsläget i Sverige om hur man får de äldre att jobba längre är dålig. Så här säger utskottets vice ordförande, Socialdemokraten Ylva Johansson om varför kunskaperna brister.

– Det vet vi nog inte säkert. Men ansvaret finns ute på arbetsplatserna och där tror jag att satsningar på en bättre arbetsmiljö, ett hållbart arbetsliv och kompetensutveckling högt upp i åldrarna är viktigt.

Jessica Polfjärd är Moderat ordförande i utskottet. Politiken kan lyfta denna fråga, och ge den uppmärksamhet, menar hon, men det räcker inte.

– Den stora samhällsförändringen den handlar om att människor, och i det här fallet arbetsgivare, tar till vara den kompetens som finns hos äldre. Då handlar det kanske många gånger om en attitydförändring.

För Socialdemokraterna står bättre arbetsmiljö allra högst på listan över prioriterade åtgärder. Moderaten Jessica Polfjärd betonar andra frågor.

– Vi kan till exempel höja åldern för att få ta studielån för att ge människor möjlighet att ställa om, att prova en ny karriär. Vi kan ge möjligheter till tjänstledighet för att prova på andra karriärval i livet.

 Forskningssekreteraren Anna Kåring Wagman tror att ett brett samarbete är vägen till framgång i frågan om ett längre arbetsliv.

– När man tittar på de här frågorna tillsammans, när det offentliga gör det och när arbetsgivarna och arbetstagarorganisationerna gör det, då kan man åstadkomma en förändring, säger Anna Kåring Wagman. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista