Journalister på al-Jazira åtalas för Mursistöd

2:07 min

I Egypten åtalas 20 journalister från tv-kanalen al-Jazira. De är dels anklagade för att vara medlemmar av det Muslimska brödraskapet, dels för att ha spritt falsk information som skadar Egyptens anseende.

Det börjar bli riktigt obehagligt att arbeta här som journalist, kommenterade en av mina anglosaxiska kolleger. I helgen blev han slagen på Tahrirtorget av egyptier som trodde att han kom från det avskydda tv-bolaget al-Jazira. 

Al-Jazira är en stark supporter av det muslimska brödraskapet och är sedan Mursi avsattes i somras i stort sett den enda kanalen som visar sympatier för den terroriststämplade rörelsen. Tv-bolaget rapporterar regelbundet om deras demonstrationer.

Alla islamistiska tv-kanaler i Egypten stängdes ner i somras.

Av de privata kanaler som återstår applåderar nästan alla myndigheternas häxjakt på det terroriststämplade brödraskapet.

Av de 20 åtalade journalisterna är 16 egyptier. De åtalas för medlemskap i en olaglig organisation.

De fyra utländska journalisterna, två britter, en holländare och den kände prisbelönte Peter Greste från Australien, åtalas för att ha manipulerat videomaterial så att en internationell publik kan få intryck av att Egypten befinner sig i inbördeskrig.

Peter Greste sitter i fängelse sedan en månad tillbaka. Han greps den 29 december, tillsammans med sin egyptisk-kanadensiske chef, Mohamed Fahmy och producent Baher Mohamed.

De bodde på hotell Marriott i Kairo. I åtalet går dessa tre journalister under namnet  "Marriott-cellen" och anklagas för att ha förvandlat sina hotellrum till redaktioner, varifrån de spridit falska nyheter som skadar Egyptens anseende.

Om journalisterna döms kan straffet bli mellan 15 och 25 år i fängelse.

Vi är många utländska journalister som har bott på Marriott och sänt radio- och tvinslag från våra balkonger.

Vi är många utländska journalister som har haft kontakt med det Muslimska brödraskapet, som satt vid makten i Egypten fram till den 3 juli i somras.

     

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista