Foto: Per Larsson/TT.

Bahnhof säger upp Lexbase som kund

1:35 min

Internetleverantören Bahnhof avslutar nu samarbetet med den kontroversiella sajten Lexbase, som listar svenskar som förekommer i domar. Bahnhofs kommunikatör Jon Jordås säger att de inte har förtroende för företaget.

– Yttrandefrihet och integritet är båda två starka kärnvärden för Bahnhof. Det som hänt med Lexbase är att de här principerna har krockat, eftersom det är vanliga människor som blir uthängda, säger Jon Jordås.

Varför har ni svängt i den här frågan?

– Vi har gjort en sammantagen bedömning, som har att göra med att vi inte har förtroende för att sköta sin sajt. 

– Domar är offentliga uppgifter och det här är en sajt som har utgivningsbevis, men vi har inte förtroende för dem, hur de har skött utgivarskapet och de har enligt egen utsago varit oförberedda för allt som skulle hända. Rent tekniskt uppfattar vi deras sajt som en ren säkerhetsrisk, säger Jon Jordås och betonar att det var ett svårt beslut.

Sajten har fått kritik från flera håll, bland annat från Advokatsamfundet och Datainspektionen, vars generaldirektör anser att grundlagen nu måste skrivas om. JK, justitiekanslern, har hittills fått in ett 60-tal anmälningar mot sajten rörande misstänkt förtal, och anmälningarna fortsätter att strömma in.

I går stängde Bahnhof ner Lexbase tillfälligt, anledningen då var att hackare försökt komma över betalinformation. Enligt kommunikatören Jon Jordås var det inte några etiska dilemman som låg bakom stängningen då. Så här sa han igår:

– Bahnhof har som policy att så länge som vi följer svensk lag så stänger vi inga sajter. Däremot kan vi stänga sajter om det, som vår teknikavdelning sett nu, finns en omedelbar risk för skada på tredje part av den här typen.

Trots att Lexbase nu ligger nere, kan den kontroversiella sajten eventuellt leva vidare på andra domäner om det finns något företag som är berett på att upplåta plats.

– De är övertygade om att de ska vara i gång igen i någon form, men i så fall kommer det inte att ske med Bahnhofs hjälp, säger Bahnhofs vd Jon Karlung till TT.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista