I framtiden kan bottenmålning bli mer miljövänlig. Foto: Fredrik Persson / TT.

Giftmix kan göra båtfärg mer skonsam

1:31 min

De omstridda båtbottenfärgerna kan göras miljövänligare, enligt ny forskning från Göteborgs universitet. Genom att kartlägga känsligheten hos olika alger kan man i framtiden skräddarsy båtbottenfärg som slår mot specifika organismer.

I dag har många båtbottenfärger ett gift som slår ut allt oavsett känslighet.

– Istället för att använda en båtbottenfärg som är så giftig att alla organismer bara försvinner, ska man tänka till lite mer på designen - att använda olika typer av gifter, säger Ida Wendt, doktor i miljövetenskap vid Göteborgs Universitet.

– För de organismer som sitter på en båtbotten är väldigt olika. Det är allt från bakterier och alger till musslor och havstulpaner med väldigt olika biologi.

Det är de olika motståndskrafterna som Ida Wendt kartlagt, hur mycket gift det krävs för att ta kål på de olika oganismerna.

Nu hoppas hon på att industrin går vidare med hennes forskning och producerar mer anpassade båtbottenfärger.

För till exempel så finns det ett gift som är väldigt effektivt mot havstulpaner - men för att hålla båtskrovet fritt från den bladliknande algen havssallad krävs det hundra tusen gånger så mycket av just det giftet. 

– I och med att de har så olika känsligheter så skulle man överdosera för en stor del av det samhället. Skulle man däremot kunna kombinera gifter så kan gifterna slå mer specifikt och det går att minska mängden på det giftet, förklarar Ida Wendt.

Förenklat innebär det alltså att istället för att använda ett gift som tar död på alla alger blandar man ihop ett antal skräddarsydda gifter som tillsammans ger mindre skada på den omkringliggande miljön.

– Det handlar om att känna till effektivitet och giftighet på samma gång. För man ska inte glömma att vi försöker bekämpa någonting som finns på båten. När vi till exempel har en havstulpan på båten är den obehaglig, men en havstulpan på klippan vill vi ju bevara - vi vill inte döda alla havstulpaner i havet, avslutar Ida Wendt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista