Grinden till Whirlpools fabrik i Norrköping. Foto: Jimmy Calmerberg/Sveriges Radio

Krismöte i Norrköping efter flera varsel

1:58 min

I Norrköping hölls det krismöte på torsdagskvällen, med anledning av en varselvåg som dragit fram den senaste veckan.

– Det var ett jättebra möte, även om många underströk att det i grunden är så att vi i Norrköping har en positiv situation så kändes det bra att man i det här akuta läget ställer upp, säger Lars Stjernkvist, kommunstyrelsens ordförande i Norrköping.

Under den senaste veckan har varslen drabbat Norrköping slag i slag. Sammanlagt handlar det om tre företag som på kort tid meddelar att de planerar att lägga ner sina fabriker i Norrköping och förlägga hela eller delar av verksamheten utomlands, och över 500 personer riskerar att bli av med jobbet i en kommun där arbetslösheten redan är betydligt högre än i landet som helhet. Så här reagerade Mats Philipsson, en av de varslade från Seco Tools, som i onsdags varslade alla sina 92 anställda.

 Men folk måste vara starka för det kommer vara svårt att hitta jobb nu när det är så många som går samtidigt. Av mina arbetskamrater så är det vissa som tar det positivt och andra tar det svårt. Det har varit mycket kramar och gråt där inne.

Och på kvällens möte i Norrköping har förutom kommunen bland annat Arbetsförmedlingen och Länsstyrelsen varit representerade. Och enligt kommunalrådet Lars Stjernkvist behövs mer stöd för omställningen för de som hotas att förlora jobbet, än vad en kommun kan ge.

– Det som händer just nu illustrerar det som är ett problem för hela Sverige, nämligen det att den strukturomvandling som sker slår hårt mot enskilda människor därför att vi inte ger rätt stöd för att rusta personer för de nya jobb som växer fram. Kanske kan det vara en väckarklocka som får regering och riksdag att vi måste ha bättre stöd att ge de som behöver omskolning och vidareutbildning.

Arbetsmarknadsminister Elisabeth Svantesson, (M), säger att hon förstår att det är en orolig tid för de drabbade, men att alla varsel inte automatiskt leder till arbetslöshet.

– Min bild är att Arbetsförmedlingen och kommunen i Norrköping har ett gott samarbete och att Arbetsförmedlingen har resurser att hjälpa de som berörs.

Så i nuläget finns ingen anledning för regeringen att agera med ett särskilt stödpaket?

– Arbetsförmedlingen och Länsstyrelsen har ju regeringens uppdrag att verka i de här situationerna. Sedan handlar det också om att lokala aktörer, både kommunen och näringslivet, också tillsammans måste agera för att skapa ett attraktivt lokalt näringsliv framöver så att jobben kan växa till i Norrköping, säger Elisabeth Svantesson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista