Anette Vilhelmsen avgår som Socialistisk Folkepartis ledare. Till höger statsminister Helle Thorning-Schmidt. Foto: AP/AFP/TT

Danska folketinget får större betydelse efter splittring

"Kläms mellan höger och vänster"
1:38 min

Den danska trepartiregeringen splittrades i dag. Vänsterpartiet, som i Danmark heter Socialistisk Folkeparti, har valt att lämna regeringen. Anledningen är protester mot regeringens planer på att sälja en del av aktierna i det statliga energibolaget Dong Energi till den amerikanska investmentbanken Goldmann Sachs.

Den socialdemokratiska statsministern Helle Thorning Schmidt säger nu att regeringen kommer att jobba vidare och att det inte blir något nyval.

– Det viktigaste budskapet härifrån i dag är att regeringen fortsätter sitt arbete, det är inte några ändringar i det.

Den danska statsministern har under de två och ett halvt år som hon suttit vid makten varit klämd både från vänster och höger. Sedan november i fjol har flera ministrar bytts ut, och nu lämnar alltså ett helt parti regeringen.

Politiska bedömare har beskrivit Socialistisk Folkeparti som ett parti i fritt fall, och partiets ordförande Anette Vilhelmsen väljer också att avgå i dag. Partiet gjorde ett riktigt dåligt val för två och ett halvt år sedan och många i partiet har ansett att de tvingats göra alldeles för många kompromisser i regeringen.

Även om statsminister Helle Thorning Schmidt säger att de fortsätter att regera som vanligt tillsammans med det det socialliberala mittenpartiet Radikale Venstre, så tror många att det kan bli svårt.

– Jag hoppas att regeringen kommer att fortsätta, men det blir en hård kamp i folketinget, säger en man i Köpenhamn.

Det danska politiska landskapet kommer nu att bli än rörligare, kanske rörigare. Folketinget kommer att få större betydelse, då politiskt partnerbyte blir en nödvändighet, då olika frågor ska röstas igenom.

Statsminister Helle Thorning Schmidt säger att hon i dag förlorat en regeringspartner som har haft stort inflytande på regeringens politik.

– Jag vill ännu en gång säga tack till SF för ett starkt samarbete, det är en sorglig dag i dag.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".