1 av 2
Demonstranter i Kiev på torsdagen. Foto: Darko Bandic / TT.
2 av 2
Ukrainas president Viktor Janukovitj. Foto: Mindaugas Kulbis/TT.

Fortsatta protester - presidenten sjukskriven

Ska ha fått influensa
1:45 min

Ukrainas president sjukskrev sig i dag med hög feber, dagen efter att amnestilagen röstats igenom med knapp majoritet i parlamentet. Enligt talmannen pågår redan arbetet med att utrymma en del ockuperade byggnader.

Självständighetstorget Majdan räknas inte in i listan som ska utrymmas för där pågår en fredlig protest som folk har rätt till, förklarade Voldomir Rybak, talman i Ukrainas parlament i eftermiddag.

Enligt talmannen har samtal förts med oppositionen om att utrymma Hrystjevskogatan, den gatan där ställningskriget mellan aktivister och kravallpolis pågått i elva dagar nu, och flera lokala administrationsbyggnader ute i landet. Men än så länge fortsätte protesterna.

Att proteströrelsen avbryter sina ockupationer inom 15 dagar är en förutsättning för att de fängslade ska släppas fria. De båda sidorna är inte ens ense om hur många som sitter fängslade. Proteströrelsen säger över 300 och åklagare hälften så många.

Oppositionen röstade inte för amnestilagen i natt trots slutna möten med presidenten.

I dag kom beskedet att Viktor Janukovytj sjukskrivit sig mitt i krisen, något som fick kommentatorer att minnas vad som hände 1991 när Sovjets Michail Gorbatjov sjukskrevs strax före han avsattes.

Men presidenten är inte uträknad än. I kväll kom ett officiellt meddelande som både kritiserade oppositionen för att den förlänger krisen och är en halv utsträckt hand med ursäkt för alla som dött.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".