Bilder från människorättsorganisationen Human Rights Watchs rapport som ska visa hur den syriska regimen har rivit byggnader i en förort till Damaskus. Den vänstra bilden ska vara från februari 2013 och den högra från juli samma år. Foto: AP/HRW/Digital Globe/TT

HRW: Syriska regimen river rebellvänliga områden

Den syriska regimen har systematiskt rivit tusentals hus i rebellfästen, som en del av krigsföringen. Det larmar människorättsorganisation Human Rights Watch om i en rapport i dag.

Satellitbilder och vittnesmål visar hur hela bostadsområden i huvudstaden Damaskus och i Hamaprovinsen jämnats med marken.

Regimen har gjort sig skyldig till sju fall av massrivningar under ett års tid, från juli 2012 till samma månad 2013, hävdar Human Rights Watch i sin rapport. Sammanlagt ska de ha rivit en yta motsvarande 200 fotbollsplaner med hjälp av bulldozers och sprängämnen, och tusentals människor ska ha förlorat sina hem.

En lokal restaurangägare i Qaboun-distriktet i nordöstra Damaskus berättar i rapporten om att säkerhetsstyrkor kom oanmälda en morgon och beordrade honom att lämna platsen.

– Jag drev restaurangen själv i åtta års tid. Mitt framför mina ögon förstördes hela min familjs hårda arbete inom loppet av en sekund, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".