För de vanligaste metallerna förloras upp till 20 procent för att separeringstekniken inte är tillräckligt effektiv, säger forskaren Nisse Johansson. Foto: Victor Lundberg/TT

Naturvårdsverket vill att gruvbolag blir bättre på återvinning

"10 till 20 procent förloras"
2:27 min

Gruvbranschen försöker bli bättre på att ta vara på kvarblivna metaller och mineraler i sand, slam och andra rester från gruvprocessen. Naturvårdsverket anser att det är nödvändigt att inte bara bryta nytt, utan också ta hand om det som redan finns ovan mark.

– Det handlar om teknikutveckling, forskning, att se vad är möjligt, hur kan man göra återvinning från tidigare restprodukter. Men ju mer effektiva processer vi har desto lättare kan det bli att få lönsamhet i det, säger generaldirektör Maria Ågren.

Enligt Naturvårdsverket borde  gruv- och mineralutvinning fokusera på att ta vara på mer ur det som betraktats som avfall.

I de deponier och anrikningshögar som lagrats kring gruvorna finns ibland värdefulla rester att ta vara på. Vid Linköpings universitet forskar Nisse Johansson som är doktorand i industriell miljöteknik om vilka halter av metaller som finns kvar i rester ovan mark.

– Det är lite olika för vilka metaller det är, men om man tittar på de vanligaste, koppar järn och zink så är det runt 10 till 20 procent som förloras i gruvavfall, på grund av att separeringstekniken inte är tillräckligt effektiv, säger han.

Statens regler kräver inte att gruvbolagen ska återbruka sina gamla gruvhögar. Men gruvbolag skulle kunna vinna på det, genom att minska risken för möjliga miljökostnader på grund av att till exempel  metaller läcker till vattendrag.

Men en del gruvbolag tar ut tidigare kvarlämnade ämnen ur gamla gruvor, som Boliden, som återöppnat Kankbergsgruvan utanför Skellefteå. 

– Det handlar framför allt om att utveckla anrikningsteknik, där vi exempelvis utvecklat en teknik för att utvinna Tellur ur en malm som primärt är en guldmalm från Kankbergsgruvan. Så det är fråga om processutveckling, säger Jan Moström, chef för gruvverksamheten.

Utav det som ni brutit historiskt och det som ligger i deponier, hur stor andel metall och utvinningsbara ämnen finns det potential att ta ut?

– Det är ju en oerhört svår fråga. Vi har anläggningar idag som varit i drift i allt från några tiotals år, till just ha tagits i drift, till att ha varit i drift i femtio år.

– Det är klart att det finns metaller i de här sandmagasinen. Om och när de är utvinningsbara kommer framföralt att vara en fråga om metallpriser och processutveckling. Men visst, det finns ett intresse för att titta på det här.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".