SMHI har utfärdat en klass 1-varning för stora delar av södra Sverige på fredagen. Foto: Adam Ihse/TT.

Nytt snöoväder väntas imorgon

Delar av Sverige kommer att få ordentligt med snö i dag, mellan fem och femton centimeter, enligt SMHI.

Ett snöfall från Polen kommer in över Skåne nu på förmiddagen och rör sig norrut. Det väntas nå Svealand sent i eftermiddag och södra Norrlandskusten sent på kvällen.

Snöfallet kan ställa till med problem i form av drivbildning i landets östra delar. Även inåt land kan det bli problem, enligt SMHI.

Under torsdagen var dock trafikproblemen i de södra delarna av landet mindre än de senaste dagarna.

– Det har inte blåst lika mycket i dag så drivbildningen har minskat. Snön har inte blåst in igen när den plogats bort, säger Katarina Wolffram, presskommunikatör på Trafikverket.

Däremot har problemen varit större i Mälardalen, där det har varit flera olyckor.

Katarina Wolffram på Trafikverket rekommenderar att bilister kör långsamt och håller avståndet när sikten är dålig - och fyller på spolarvätskan eftersom det saltats mycket på vägarna den senaste tiden.

Klass 1-varningen som utfärdats för fredagen gäller för Skåne, Blekinge, Kalmar, Kronobergs, Jönköpings, Östergötlands, Södermanlands, Västmanlands, Stockholms och Uppsala Län.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista