Danska statsministern Helle Thorning-Schmidt. Foto: Yves Logghe/Scanpix

Danmark bildar ny regering

1:13 min

I Danmark sitter just nu Socialdemokraterna och Radikale Venstre och bildar en ny regering efter dagens avhopp av Socialistisk Folkeparti, SF.

I Christiansborg har det varit full aktivitet bakom stängda dörrar hela kvällen. På andra våningen i Folketinget har Socialistisk Folkeparti, Danmarks Vänsterparti, precis avslutat ett extramöte.

Där har man bland annat beslutat att man ska kalla till landsmöte den 1-2 mars för att välja ny partiledare, efter Annette Vilhelmsen som avgick i samband med att partiet lämnade regeringen.

Men också för att diskutera partiets framtida politik som stödparti till regeringen. För trots att partiet inte längre vill vara en del av regeringen så finns inga planer på att inte stötta den säger en av SF:s folketingsledamöter Pernille Vigsø Bagge - eftersom partiet inte vill ha en borgerlig regering.

– Självklart är vi stödparti, men det är klart att vi ställer krav, vi har friare tyglar nu, säger Pernille Vigsø Bagge.

Samtidigt på andra sidan gården, i Statsministeriet, sitter statsminister Helle Thorning-Schmidt och Radikale Venstres partiledare Margrethe Vestager och sätter ihop en ny regering - sex ministar ska ersättas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista