Rysslands president Vladimir Putin. Foto: Geert Vanden Wijngaert / TT.

USA: Ryssland testar förbjudna missiler

1:42 min

USA misstänker att Ryssland provar en ny markbaserad kryssningsmissil, i strid mot ett nedrustningsavtal från 1987. USA har tagit upp frågan med Ryssland om en möjlig kränkning av det så kallade INF-avtalet.

Om USA:s misstankar stämmer, att ryssarna bryter mot det så kallade INF-avtalet från 1987, som förbjuder tester, produktion och innehav av markbaserade medeldistansmissiler, innebär det ytterligare politiska svårigheter för president Barack Obama, med en uttalad ambition om nedrustning.

– Vi ska utmana Ryssland att minska våra kärnvapenarsenaler och fortsätta gå i  täten för att förhindra att  kärnvapen hamnar i orätta händer. Vår förmåga att påverka andra, beror på vår egen beredvillighet att stå för våra åtaganden, sa president Obama för ett år sedan.

I går bekräftade utrikesdepartementets talesperson att Washington har lyft frågan i Moskva, om att Ryssland kränker nedrustningsavtalet från 1987, genom att testa en ny markbaserad medeldistans kryssningsmissil, som är en vapenbärare som kan programmeras att navigera mot ett bestämt mål inom ett avstånd på mellan knappt 50 och drygt 500 mil.

Enligt tidningen New York Times tror USA att Ryssland testat sedan 2008. Anonyma regeringsföreträdare säger till tidningen att det är helt klart att Ryssland bryter mot nedrustningsavtalet.

Om det stämmer, kommer presidenten få än svårare att få stöd för i kongressen för att minska kärnvapenarsenalen, inte minst bland ledande republikaner som redan saknar reaktioner från administrationen mot Rysslands påstådda agerande.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista