Annie Lööf vill göra det enklare för äldre att göra aktiva val av äldreomsorg. Foto: Jessica Gow, Henrik Montgomery / TT.

C vill ha guider i äldreomsorgen

"Aktiva och medvetna val för den äldre"
1:29 min

I dag samlas Centerpartiets kommunpolitiker från hela landet i Malmö för att förbereda partiets valrörelse. Partiledaren Annie Lööf kommer bland annat att föreslå att alla kommuner ska tillsätta särskilda guider som ska hjälpa äldre att jämföra och välja mellan de olika företag som säljer äldreomsorg och hemtjänst.

Läs även: Rekordlågt stöd för Centern

– Jag tror att en ökad kvalité kommer genom att man har många olika aktörer att välja mellan, men ska det här fungera, att man ska kunna välja bort sämre aktörer, då krävs det medvetna val. Aktiva och medvetna val för den äldre gör att dåliga alternativ sorteras bort, säger Annie Lööf.

Centerpartiet står fast vid att alla sorters ägare ska kunna äga och driva företag i vård och omsorg och partiet har inte instämt i kritiken mot att riskkapitalbolag driver välfärdsföretag. Kritik som under vintern även hörts från Annie Lööfs regeringskollegor Jan Björklund och Anders Borg.

Annie Lööf kommer säkert att få applåder för sin hållning när partifolket samlas i Malmö senare i dag.

Men när den internationella samarbetsorganisationen OECD tittade på det svenska systemet fick det kritik för att dom äldre inte har tillräckliga kunskaper för att kunna göra egna val.

En kritik som också funnits länge i den svenska debatten och också fick medhåll av regeringens egen utredare nyligen. Och nu vill Centerpartiet alltså att

regeringen ska föreslå att alla kommuner ska tillsätta särskilda så kallade kvalitetsguider som ska hjälpa kommuninvånarna att välja bland vårdföretagen.

– Vi har ju testat olika rankingsystem. Det finns till exempel i dag att man kan kolla på olika rankinglistor, men regerings utredare säger att det inte är tillräckligt, det finns fortfarande en informationsbrist, säger Annie Lööf.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".