DR:s politiske korrespondent Uffe Tang gör sig beredd rapportera om den nya regeringen, som kommer att ledas av nuvarande statsministern Helle Helle Thorning-Schmidt. Foto: Jenny Sanner Roosqvist/Sveriges Radio, Keld Navntoft/TT.

Ny dansk regering först efter helgen

1:46 min

Danmarks statsminister Helle Thorning-Schmidt väntas i början av nästa vecka presentera sin nya regering efter att Socialistisk Folkeparti i går hoppat av regeringssamarbetet. Med bara två partier blir det en ännu mindre minoritetsregering än tidigare, men det kan vara en fördel, säger Danmarks Radios politiske korrespondent Uffe Tang.

– Det blir smidigare, regeringen kommer snabbare till beslut när man bara är två partier och har lättare att tackla olika situationer, säger Uffe Tang, politisk kommentator på Danmarks Radio där vi står utanför statsministeriet i Christiansborg.

Dessutom kommer det att bli lättare för regeringen - alltså Socialdemokraterna och Radikale Venstre - att bli eniga i ekonomiska frågor nu utan Socialistisk Folkeparti (Danmarks vänsterparti) i regeringen.

Förhoppningen var att kunna presentera den nya regeringen redan i dag, fredag, men de senaste beskeden är att förhandlingar kommer att pågå över hela helgen, Först i början av nästa vecka kommer en ny regering att presenteras.

Sex ministrar ska ersättas, bland annat utrikesminister, skatteminister och social- och integrationsminister. Men det är också möjligt att man passar på att göra större förändring av departementen och ministrarnas uppgifter.

Frågan är om politiken kommer att dra mer åt höger utan ett rent vänsterparti i regeringen.

Henrik Dam Kristensen, ordförande för den Socialdemokratiske Folketingsgruppen säger att man ska fortsätta den politik man drivit, men öppnar samtidigt för samarbete även med den borgerliga sidan.

– Nu har vi en regering som kan sluta breda avtal med båda sidorna i Folketinget, säger socialdemokraternas Henrik Dam Kristensen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista