1 av 2
Bangkok-kvinna säljer t-tröjor med texten "Stäng ner Bangkok". Pengarna går till att stödja anti-regeringsdemonstranterna. Foto: Nils Horner/Sveriges Radio
2 av 2
Anti-regeringsdemonstrant i den blockerade Rachaprasong-korsningen i centrala Bangkok. Foto: Nils Horner/Sveriges Radio

Oro inför valet i Thailand

2:11 min

I Bangkok stiger spänningen inför val som ska hållas på söndag. Det finns oro att motståndare mot den valda regeringen ska försöka blockera människor från att gå och rösta.

– Jag vill ha reformer. Jag vill inte ha val om det fortfarande finns korruption, säger en anti-regeringsdemonstrant, hon kallar sig Apple.

Hon är en av tusentals demonstranter som varje dag är med och blockerar delar av centrala Bangkok.

Målet är att få regeringen att kollapsa, att suspendera demokratin och låta ett icke-valt råd ta över styrandet av Thailand. Demonstrationen lamslår stora delar av statsapparaten, till exempel hindras 40 000 människor nu från att få ut sina nya pass.

Apple säger att det hon kallar Thaksin-regimen måste utrotas innan val kan hållas. Det är ett budskap som protestledaren Suthep Thaugsuban upprepar i tal efter tal. När han marscherar genom staden hyllas han av medelklassmedborgare, många rusar fram för att donera pengar.

Men det är oklart exakt hur Suthep tänker blockera det framgångsrika politiska maskineriet som skapade av Thaksin Shinawatra, numera i exil i Dubai, och som nu leds av hans syster Yingluck. Partier med koppling till dem har vunnit val efter val sedan 2001, tack vare starkt stöd från fattigare delar av befolkningen som uppskattar reformer som närmast fri sjukvård.

Protestledaren Suthep uppmanade först sina anhängare att till varje pris hindra valet på söndag från att genomföras, ungefär som hans anhängare fysiskt stoppade förhandsröstning förra veckan. Nu säger han att han tänker låta thailändare som vill gå och rösta.

Men ändå finns oro för att en del av Sutheps anhängare kommer att försöka hindra väljare, och att grupper som stödjer Yingluck kan drabba samman med demonstranter. 10 000 poliser har kommenderats ut på söndag för att skydda vallokaler, och regeringen har också bett om stöd från tusentals soldater.

Apple, för sin del, är övertygad om att Thailands militär står på anti-regeringsdemonstranternas sida.

Yinglucks parti kommer med största sannolikt att vinna valet komfortabelt - igen, om det kan genomföras. Men anti-regeringsdemonstranterna, som hämtar stöd från Bangkoks medel- och överklass, tänker fortsätta kampen för att störta regeringen och ändra hur landet styrs. De har sympatisörer i viktiga domstolar här i Bangkok. Flera processer pågår mot Yinglucks regering och i slutändan kan det bli domstolar som avgör Thailands maktkamp.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista