Fotbojorna kopplas till en viss adress och ett visst område. Foto: Per Ydreskog/TT.

Fotboja vid kontaktförbud ännu inte i bruk

2:18 min

De elektroniska fotbojor som ska förhindra personer med kontaktförbud att kontakta personer som de tidigare trakasserat, har fortfarande inte börjat användas, trots att det nya skyddet skrevs in i lagen 2011.

Karins ex-pojkvän har brutit mot kontaktförbudet flera gånger, och har trakasserat henne via telefon och på gatan. Hon tror att det hade kunnat undvikas om hennes ex-pojkvän hade försetts med en fotboja.

– Då kan polisen se var han är hela tiden, och inte komma och säga att jag har brist på bevis. Då kan jag bara förklara var jag är och när jag är där, och då kan de se det på honom att han också var där, säger Karin.

Karin heter egentligen någonting annat, och det är inte heller hennes röst vi hör. Hon vill vara anonym eftersom hon är rädd för vad hennes ex-pojkvän kan tänkas göra om han hör henne prata om honom.

Hennes ex har brutit mot kontaktförbudet flera gånger, men enligt polisen har det inte funnits tillräckliga bevis för att han gjort det. Och så ser det ut även om man ser till hela Sverige. Färre personer fälls för att ha överträtt kontakt- och besöksförbud, trots att anmälningarna ökat.

De elektroniska fotbojorna ska motverka överträdelser av kontaktförbudet och även göra det lättare att bevisa att en överträdelse ägt rum. Fotbojorna kopplas till en viss adress och ett visst område, som den som tilldömts kontaktförbud alltså inte får beträda. Om man ändå gör det sänds en signal till polisen.

Det dröjde länge innan polisen fick några fotbojor. Polisens upphandling försenades två år och först under sommaren 2013 fanns de i Sverige. Men än så länge har ingen person dömts till att bära fotboja. Ylva Evers är handläggare på rikspolisstyrelsen, hon framhåller att lagen är skriven så att inte speciellt många kommer dömas till fotboja.

– Vi har räknat med att det kommer bli max tre sådana här fall per år, där omständigheterna i det aktuella fallet uppfyller kriterierna för att få en  fotboja. 

Olga Persson är förbundssekreterare för Sveriges Kvinno- och tjejjourers riksförbund. Hon skulle gärna se att fler personer förses med boja.

– Det är väldigt få personer i dag som får den typen av kontaktförbud och det tror inte jag kommer ändras just med att man har de här fotbojorna tillgängliga, utan där måste vi helt enkelt höja statusen på det här brottet och se att det är ofta del i ett större våldspektra.

Fotbojorna kommer inte användas under våren heller, eftersom tekniken måste uppdateras.

Karin är fortfarande rädd för sin ex-pojkvän och har svårt att lita på att polisen skulle göra något om han bryter mot kontaktförbudet igen.

– Jag hoppas att de tar kontaktförbudet mer seriöst. För det är inte lätt varken som kvinna eller man att ha någon som är psykiskt sjuk efter sig. Det är inte enkelt att leva med det. Och att polisen inte gör något åt det - det är fruktansvärt hemskt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista