Monarkfjäril Foto: Marco Ugarte/TT

Fjärilar och pingviner hotade av miljöförändringar

Fjärilens överlevnad påverkas av växtgifter
1:20 min

Det har kommit  två nedslående rapporter från Nord- och Sydamerika om effekterna av ett varmare klimat och ändrade levnadsbetingelser.

De så kallade Magellanpingvinerna i Patagonien får allt svårare att överleva och den långflygande Monarkfjärilen i Amerika blir allt mer sällsynt.

Monarkfjärilen flyttar på vintern från norra USA och Kanada, ner till Mexiko.

De stora fjärilarna, en decimeter i vingbredd, övervintrar i det varmare klimatet och är en stor turistattraktion.

Forskarna, som hållit koll på fjärilarnas rörelser i tjugo år, uppger att i december i år var de betydligt färre en vanligt. De hänger i träden och i december täckte ett område motsvarande 6 000 kvadratmeter. Tidigare år har de kunnat täcka uppemot 180 000 kvadratmeter.

Fjärilens överlevnad påverkas av växtgifter i jordbruket och skogsskövling. Den har återhämtat sig förr, men en expert säger till Washington Post att det är troligt att dess flyttmönster kommer påverkas permanent.

När det Magellanpingvinerna i Patagonien, Argentina, tror forskarna att det finns ett samband mellan färre antal och ökade utsläpp av växthusgaser.

Forskarna har studerat en stor koloni i Punta Tombo, där antalet häckande par minskat med 24 procent sedan 1987.

Två tredjedelar av ungarna överlever inte. Efter detaljerade studier av mer än 3 000 fåglar, har forskarna kommit fram till att en växande orsak till att ungarna inte klarar sig, är den ökande förekomsten av stormar, regn och extrem hetta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".