Det är en åklagare som bestämmer om någon ska få ett kontaktförbud. Foto: Claudio Bresciani/TT.

Svårt få kontaktförbud förlängt

2:32 min

Det är svårt att få ett kontaktförbud förlängt. För att få förbudet förlängt måste den som ansöker om det ofta kunna styrka att förbudet inte fungerat och att man trots kontaktförbudet ändå har blivit utsatt för hot, trakasserier och våld.

Olga Persson, förbundssekreterare för Sveriges Kvinno- och tjejjourers riksförbund, SKR, skulle helst se att kontaktförbudet redan från början kunde gälla en längre period, kanske tre år istället för som nu - i ett.

– Om kontaktförbudet innebär att personen som trakasser dig och förföljer dig slutar med det, då borde kontaktförbudet fortsätta löpa på helt enkelt. För det är ju det som är hela poängen med kontaktförbudet.

Det är en åklagare som bestämmer om någon ska få ett kontaktförbud. Förbudet gäller sedan i max ett år, och kan förlängas med ett år i taget.

För att det ska förlängas måste det antingen ha förekommit överträdelser av förbudet, eller finnas bevis på att förbudspersonen planerar att återuppta kontakten med den som ska skyddas, när kontakförbudet löper ut.

Karins ex-pojkvän har i ett års tid varit förbjuden att kontakta henne. Han har flera gånger brutit mot förbudet och trakasserat henne både på stan och via telefon. Trots det har Karin fått avslag på sin begäran om att få förbudet förlängt, och nu har det slutat gälla.

– Ja, jag kommer få leva mycket mer inne igen. Vara mer rädd när jag ska gå ut och handla och sådär. Bli mer isolerad igen.

Karin heter egentligen något annat och vill vara anonym. Därför är det inte heller hennes röst vi hör.

Marianne Ny är överåklagare på utvecklingscentrum Göteborg. Hon menar att utgångspunkten för kontaktförbudet är att hotbilden ska klinga av efter ett tag, och att det också sker i de flesta fall.

– Det är inte enkelt att tillämpa de här reglerna men min uppfattning är att i rätt stor utsträckning, med de olika hänsynstaganden som måste göras, ändå fungerar ganska bra.

Enligt Olga Persson på SKR, innebär reglerna att många som fortfarande behöver skyddet blir utan.

– Många kvinnor hamnar ju i ett moment 22 där, att man ska kunna påvisa nya brott under den perioden för att få ett nytt kontaktförbud. Och har då kontaktförbudet fungerat så kan man ju inte påvisa några nya brott och då löper tiden ut.

Endast en tredjedel av alla ansökningar om kontaktförbud beviljas, och hur många ansökningar som beviljas skiljer sig kraftigt mellan olika delar av landet. Under året ska därför Utvecklingscentrum Göteborg ta fram riktlinjer för hur åklagare bör göra riskbedömningar i kontaktförbudsärenden. Marianne Ny igen.

– Avsikten är att göra det tydligare och klarare för de åklagare som handlägger kontaktförbud. Och det syftar naturligtvis också till att det ska bli en enhetlighet över landet.

För Karin har det varit svårt att bevisa för myndigheterna att hennes ex-pojkvän brutit mot kontaktförbudet och hon tycker att hon blivit illa bemött av polis och åklagare.

– Det känns så meningslöst att ens få igenom det. Sen när han bryter det, så gör de ingenting åt det ändå.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista