Dmytro Bulatov ledde bilprotesterna i Ukraina. Foto: Max Levin/TT.

”De korsfäste mig”

1:51 min

Efter ha varit försvunnen i en vecka har ledaren för en bilproteströrelse mot regeringen hittats svårt misshandlad. 35-årige Dmytro Bulatov berättar i ukrainsk tv hur han fördes bort och torterades av maskerade civilklädda män. 

– De korsfäste mig, hängde upp mig och skar mig, men tack gode Gud att jag lever, berättar Dmytro Bulatov i ukrainska tv-kanal 5.

I natt hittades han dumpad i en by utanför Kiev efter att ha varit försvunnen i över en vecka.

Hans ansikte uppsvullet, längs ena kinden ett djupt blodigt ärr. Kläderna är blodiga och händerna dubbelt så stora.

35 årige Bulatov var en av ledarna för bilprotesten - kallad Automajdan - som åkt runt och tutat kring olika makthavares residens, även presidentens hårdbevakade utanför Kiev. 2 000 bilar körde tutandes nära Janukovytj landegendom Mesjyrija senast 29:e december.

En av de antiprotestlagar som nu dragits tillbaka förbjöd mer än fem bilar att köra i kollon. Flera av automajdans aktivister sitter gripna eller har misshandlats av civliklädda. Andra har flytt utomlands av rädsla för att gripas.

Det finns många frågor kring var han hölls och vi ska undersöka det , lovar en talesman från Inrikesministeriet.

Bulatov ligger på sjukhus och en av hans vänner säger att han inte hade fått någon mat och hade dumpats i en skog varifrån han själv lyckades ta sig till en by där han kunde ringa på hjälp.

Proteströrelsen hävdar att tiotalet andra också är försvunna, många togs av civilklädda när de skadats och hamnade på sjukhus. En av dem,  50 årige Jurij Verbytsky från Lviv, hittades senare död i en skog.

Pressen på Ukrainas president ökade ytterligare idag med ett uttalande från armén om en snar lösning av konflikten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista