Ryska soldater marcherar längs Röda torget i Moskva. Arkivfoto: Ivan Sekretarev/AP/TT.

Rysk tystnad efter amerikanska missilanklagelser

1:51 min

Den ryska ledningen har ännu inte reagerat på misstankarna från USA om att Ryssland testar förbjudna missiler. Det är inte första gången som omvärlden uttrycker oro för vad man ser som en kraftig rysk militär upprustning.

Mer om den ryska militära upprustningen i programmet Konflikt i P1.

Men i Ryssland heter det att man bara svarar på en alltmer aggressiv omvärld.

– Vad är det som händer vid våra gränser? Rysslands intressen ignoreras helt uppenbart, säger Aleksandr Kuznetsov, tidigare borgmästare i hamnstaden Baltijsk i den ryska enklaven Kaliningrad, där Rysslands Östersjöflotta har sin huvudbas.

– Och därför, säger han, tvingas Ryssland agera.

I december hävdade den tyska tidningen Bild att Ryssland gjort verklighet av hotet sedan några år tillbaka - och placerat ut robotsystemet Iskander i Kaliningradområdet. Och i går kom anklagelser från amerikanskt håll om att Ryssland, mot gällande nedrustningsavtal, testar en ny markbaserad kryssningsmissil.

Uppgifterna har vare sig bekräftats eller dementerats från ryskt håll men det är ingen hemlighet att Ryssland ser med oro på vad som händer i omvärlden. Framförallt är det USA:s planer på ett utbyggt robotförsvar i bland annat östra Europa som fått ryssarna att reagera.

– Varför får USA ha vapen men inte Ryssland? Undrar Aleksandr Domratjev, på besök ombord museiubåten B-413 som ligger förtöjd vid en kaj i Kaliningrad.

Men u-båtsveteranen Vasilij Besedin, i Sverige känd som politruken ombord U-137 som gick på grund i Karlskrona skärgård hösten 1981, han är på allvar rädd för en ny kapprustningsera mellan öst och väst.

– Hade inte USA fortsatt med sitt robotförsvar hade vi inte behövt placera ut några robotar här, det är bara onödigt och leder bara till ökad spänning, säger Vasilij Besedin.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista