FN:s sändebud Lakhdar Brahimi. Foto: Gary Cameron/TT.

Blygsam start på Syriensamtal

1:45 min

Första rundan av fredssamtalen om Syrien har avslutats i Genève, men de kommer att återupptas i februari, sa FN-medlaren Lakhdar Brahimi när diskussionerna rundades av på fredagen.

– Det var en mycket svår start, men de två sidorna har vant sig vid att sitta i samma rum och lyssna på varandra, sa Lakhdar Brahimi.

Det är första gången sedan konflikten i Syrien började för nästan tre år sedan som representanter för regeringen och oppositionen möts i samtal. Förhandlingsveteranen och FN-medlaren Brahimi beskrev diskussionerna som en blygsam början, men ändå en början.

Men de konkreta framstegen är små, tidigare i veckan talade Lakhdar Brahimi om att isen långsamt börjar smälta, men frågan är hur stort isberget är? Direkt efter Brahimis presskonferens gav de två delegationerna helt olika beskrivningar av diskussionerna och skyllde på varandra. Och samtal utan tydliga resultat lindrar knappast lidandet för de miljontals syrier som flytt eller de som lever hungriga i avskurna områden dit hjälpsändningar inte når.

I helgen kom parterna överens om att kvinnor och barn skulle få lämna gamla stan i Homs, som belägras av regimstyrkor. Men ännu har klartecken inte getts till átt släppa in hjälp dit, ett av många exempel på de extrema svårigheter som nu väntar. FN-medlaren föreslår att diskussionerna mellan parterna fortsätter den 10 februari.

– Oppositionen sa ja, men regeringssidan måste först konsultera Damaskus, sa Lakhdar Brahimi.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista