1 av 3
Utredaren Doris Högne Rydheim, rektor vid Polishögskolan, lämnar över en rapport om de våldsbejakande extremistmiljöerna. Foto: Ola Westerberg/TT.
2 av 3
EU-minister Birgitta Olsson. Foto: Henrik Montgomery/Scanpix.
3 av 3
Högerextrema angrep en manifestation mot nazism i Kärrtorp Foto: Hampus Andersson / TT

Extremistiskt våld: Fler attentat kan planeras

2:00 min

Risken för attentat från extremistiska grupper ökar i år eftersom det är valår, det gäller till exempel våldsbejakande islamistiska rörelser i Sverige. Det hävdar Doris Högne Rydheim, som lämnade över sin utredning till regeringen på fredagen.

      

– De våldsbejakande islamistiska gruppernas hot riktar sig mot personer och individer, som de upplever kränker islam. De är inte intresserade av att ändra något styrelseskick i Sverige. Medan den politiska extremismen vill förändra styrelseskicket i Sverige, säger Doris Högne Rydheim. 

De våldsbejakande extremisterna i Sverige, som grupperas i autonoma, det vill säga vänsterextremister, vitmaktrörelsen och våldsbejakande islamistiska rörelser har inte blivit fler sedan 2009 då Säpo kartlade hoten från de autonoma och vitmaktgrupperingarna, eller från 2010, då våldsbejakande islamistisk extremism kartlades av Brottsförebyggande rådet.

Däremot har de våldbejakande islamistiska rörelsernas aktivitet ökat, framför allt kopplat till personer som rest till Syrien och förberett sig för krig.

Som en ny grupp att hålla ögonen på pekar regeringens utredare ut det hon kallar Counter-jihad - med koppling till vitmakt-rörelsen är denna islamfientliga gruppering hittills liten i Sverige, men mycket aggressiv i exempelvis Storbritannien och Tyskland:

– Vi har sett framför allt på nätet att det finns en liten grupp som är aktiva i det här tänket. De är inte våldsbejakande, och de är inte i fokus för en våldsbejakande extremism. Men om de fortsätter utvecklingen som den har gjort i de andra länderna så finns det en risk, säger Doris Högne Rydheim.

I samband med ett valår, då dessutom flera val äger rum, väntas en uppladdning, och därmed en ökad hotbild. Och enligt Helene Lööw, docent i historia som forskat på högerextremism märks redan nu, med nära nio månader kvar till valet ett hårdare klimat än vanligt i samband med demonstrationer och möten:

– Det brukar trappas upp i samband med ett valår, men det känns som att frontlinjerna inför det här valåret ytterligare skärpts, säger Helene Lööw.

Ekot direktrapporterade från presskonferensen:

Julia Milder, Ekot: Hej och välkomna till Ekots direktrapportering om presskonferensen där en ny rapport om de våldsbejakande extremistmiljöerna ska lämnas över till demokratiminsiter Birgitta Ohlsson (FP).

09:52, 31 January 2014

 

Julia Milder, Ekot: Klockan 10.00 drar presskonferensen igång. Medverkar gör förutom Birgitta Ohlsson även utredaren Doris Högne Rydheim, rektor vid Polishögskolan.

09:54, 31 January 2014

 

Julia Milder, Ekot: Nu börjar pressträffen. Birgitta Ohlsson inleder: - I juni 2013 utsåg regeringen Doris Högne Rydheim som särskild utredare. Hon fick i uppdrag att ta fram en lägesbild av de våldsbejakande miljöerna i Sverige men också att beskriva tendenserna i miljöernas utveckling.

10:05, 31 January 2014

 

Julia Milder, Ekot: Utredningen bygger på underlag från Säpo, men även på svensk och utländsk forskning, säger Ohlsson.

10:05, 31 January 2014

 

Julia Milder, Ekot: Högne Rydheim berättar först lite lite om bakgrunden till rapporten och berättar sedan vad man har tittat på i utredningen -Är det här ett ungdomsproblem? Vi tittar även på ideologins betydelse att attrahera, vi har också tittat på och har ett resonemang kring psykisk ohälsa.

10:09, 31 January 2014

 

Julia Milder, Ekot: Man har tittat på tre miljöer i rapporten: Den autonoma miljön på den politiska vänsterkanten, vit makt-miljön på den politiska högerkanten och den våldsbejakande islamistsiska miljön som har religiösa förtecken, säger Högne Rydheim.

10:11, 31 January 2014

 

Julia Milder, Ekot: - Det är i huvudsak Säpo som har gett material till den här rapporten.

10:12, 31 January 2014

 

Julia Milder, Ekot: Nu övergår Högne Rydheim till vad man kommit fram till: - De autonoma utgör ett fortsatt hot mot samhällets demokratiska funktioner, och de skiljer sig från vit makt-miljön, som inte är lika systematisk, där fokuserar man istället på hot mot enskilda individer.

10:14, 31 January 2014

 

Julia Milder, Ekot: - De autonoma saknar förmåga att förändra statsskicket, men de har en avsikt att agera mot samhällets grundläggande demokratiska funktioner. Gruppen är storleksmässigt lika stor som 2009, säger Högne Rydheim.

10:17, 31 January 2014

 

Julia Milder, Ekot: Vad gäller vit makt-miljön är bedömningen att den saknar en direkt avsikt och förmåga att förändra statsskicket, men den utgör ett hot mot enskilda människors demokratiska fri- och rättigheter.

10:18, 31 January 2014

 

Julia Milder, Ekot: Och gällande den våldsbejakande islamistiska miljön saknar den avsikt att förändra Sveriges statsskick, brottsligheten riktar sig i huvudsak mot utlandet, säger Högne Rydheim. Den miljön utgör ett hot mot enskilda personer i Sverige, de som anses ha kränkt islam.

10:21, 31 January 2014

 

Julia Milder, Ekot: Vad gäller framtiden har rapporten försökt att titta två år framåt i tiden.

10:22, 31 January 2014

 

Julia Milder, Ekot: Man gör bedömningen att aktiviteterna från den autonoma miljön och vit makt-miljön kommer att blir fler under valåret 2014. - Efter valet kommer aktiviteten att sjunka, säger Högne Rydheim.

10:23, 31 January 2014

 

Julia Milder, Ekot: Man gör också bedömningen att det kan bli fler fall av planering av attentat från den våldsbejakande islamistiska miljön, och att man kommer att följa den rörelse man kallar Counter jihad. Den gruppen är liten i Sverige och den förespråkar i dag inte våld för att nå sina politiska syften, säger Högne Rydheim, men eftersom deras motsvarighet i Europa gör det får man se hur det går i Sverige. Därmed är pressträffen avslutad och det är dags för enskilda intervjuer.

10:26, 31 January 2014

 

Julia Milder, Ekot: En kort sammanfattning: Man bedömer att det kan bli fler fall av planering av attentat från den våldsbejakande islamistika miljön. Hoten gäller i första hand personer som anses ha kränkt islam, men attentatshotet kan leda till att allmänheten kommer til skada. Aktiviteten från den autonoma vänsterextrema miljön och den högerextrema vit makt-miljön kommer att öka under valåret 2014, men efter valet bedöms den aktiviteten att sjunka igen.

10:32, 31 January 2014

 

Julia Milder, Ekot: När Säpo i december i fjol gjorde en lägesbedömning av situationen för vänster- och högerextremistiska grupper såg man att det är en ökad upptrappning mellan de båda grupperna.

10:34, 31 January 2014

 

Kritik mot tidigare utredning

I mitten av december i fjol tog demokratiminister Birgitta Ohlsson emot en utredning om förebyggande av våldsbejakande extremism. Den utredningen fick kritik redan innan den presenterades för allmänheten.

Tre experter, knutna till utredningen, var kritiska till att man inte särskiljde de vänsterextrema, högerextrema och islamistiska ideologierna, samt att utredningen fokuserade för mycket på ungdomar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista