Renar i Jåhkågasska samebys hage. Foto Daniela Marquardt.

Sverige avvisar FN:s samekritik

1:36 min

En begäran från FN:s rasdiskrimineringskommitté att tills vidare stoppa all verksamhet i Rönnbäcken i Västerbotten där det planeras för en framtida gruva avvisas av den svenska regeringen.

– Vi har svarat att det för närvarande inte pågår någon gruvdrift i det här området och det är just gruvdrift som de har uppmanat regeringen att fatta beslut om att den inte ska få fortsätta, säger Olov Widgren, ämnessakkunnig på utrikesdepartementet.

Frågan är lite tidigt väckt?

– Ja, så kan man också uttrycka det, säger Olov Widgren.

Det var i höstas som FN:s rasdiskrimineringskommitté uppmanade den svenska regeringen att stoppa all gruvverksamhet i Rönnbäcken i Tärnabyområdet där bolaget Nickelmountain planerar för en nickelgruva.

Uppmaningen kom efter att Samerådet och Vapsten sameby anmält Sverige till rasdiskrimineringskommittén.

I somras slog regeringen fast att gruvnäringen som riksintresse väger tyngre än rennäringen som också finns i området där gruvan planeras ligga, men bolaget har inte ännu ansökt om miljötillstånd hos Mark-och miljödomstolen för att få börja gruvbrytningen.

Den svenska regeringen skriver i sitt svar att rasdiskrimineringskommittén inte varit tillräckligt tydlig i sin beskrivning av hur samerna i området diskriminerats.

– De har inte utvecklat närmare på vilket sätt de skulle ha blivit diskriminerade på grund av sitt etniska ursprung som samer, säger Olov Widgren.

Regeringen ska skicka sitt svar till samebyn och Samerådet som får komma med synpunkter och det blir nu upp till FN:s rasdiskrimineringskommitté att besluta om de ska gå vidare med ärendet eller inte.

Rönnbäcken är ett av flera områden i norra Sverige där det just nu planeras för gruvor som enligt rennäringen skulle krocka med renskötseln.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista