Nu öppnas Lexbase - en kontroversiell internettjänst där privatpersoner kan söka efter och ladda ned domar. Foto: Per Larsson/TT.

Information från Lexbase kan användas i politiska syften

1:12 min

Den kontroversiella sajten Lexbase stängdes ner av serverhotellet Bahnhof. Men information från sajten har läckt ut på nätet, och där finns över 100 000 dömda personer listade.

David Lindahl som är it-säkerhetsexpert på FOI, Totalförsvarets forskningsinstitut, tror att uppgifterna kommer att spridas på politiska forum.

– Det finns en liten grupp som kommer att försöka använda det här politiskt. De kommer att sortera igenom listorna och leta efter vissa typer av namn, som låter som att de kommer från vissa länder eller folkgrupper, för att kunna bevisa att invandrare begår fler brott än etniska svenskar, säger David Lindahl.

Informationen från Lexbase som nu sprids vidare på fildelningssajter och forum, kommer till största del att laddas ner av nyfikna, tror David Lindahl. Andra kommer använda informationen och göra listor med personnummer och namn för egen vinning.

– Jag tror också att man kan förvänta sig att listorna kommer att manipuleras, så att man väljer ut vissa utdrag för att det ska gynna ens politiska agenda, säger David Lindahl.

Men it-och säkerhetskonsulten Jakob Schlyter tror inte att det är ett så stort problem att informationen sprids vidare.

– Jag tror inte att det är så allvarligt, det är offentliga uppgifter som har läckt. Det som är allvarligt är att all information har läckt på samma gång. Jag ser inte att den här informationen är så värdefull annat än för nyfikna personer, säger Jakob Schlyter.

Att uppgifterna läckt ut tror David Lindahl på FOI kan påverka Lexbase framtid.

– Jag är inte säker på hur länge Lexbase har en marknad, hur länge de kan fungera innan det uppstår fria källor. Personer kommer att hämta upp de här uppgifterna och lägga ut dem gratis. Eller om det visar sig att det här kan vara förtal, att det här kan vara riskfyllt för företaget, då tror jag att de blir tvungna att lägga ner.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista