1 av 2
Utrikesminister John Kerry uttalade sig om Syrien. Foto: Charles Dharapak/Scanpix.
2 av 2
Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov anländer till Münchenkonferensen. Foto: Tobias Hase/TT.

USA och Tyskland fortsatt oense om NSA

2:08 min

Misstron mellan USA och Europa om den amerikanska spionorganisationen NSA:s övervakning har åter bubblat upp till ytan - det skedde vid den stora årliga säkerhetspolitiska konferensen i München som just nu pågår.

Vid Münchenkonferensen samlas ministrar, diplomater och militärer för att diskutera det säkerhetspolitiska läget i världen. Ett av de uttalade syftena i år är att mildra misstänksamheten mellan USA och Europa om NSA:s övervakning men istället ledde det till ett öppet gräl.

Mike Rogers, ordförande i amerikanska representanthusets underrättelseutskott, sa att han såg det som helt naturligt att man spionerar på omvärlden, men då snäste den tyske inrikesministern Thomas de Mazière till och sa att ”vi spionerar i varje fall inte på statsledningen i USA” - en pik mot att NSA, enligt uppgift, ska ha avlyssnat förbundskansler Angela Merkels mobiltelefon. Jag vill inte gräla med inrikesministern så här på scenen, sa Rogers, sånt här kan vi lösa bakom slutna dörrar.

Elmar Brok, ordförande i Europaparlamentets utrikesutskott sköt in att så länge misstron med övervakningen finns så kommer det aldrig att finnas en majoritet i parlamentet för att godkänna ett planerat frihandelsavtal mellan EU och USA. Mike Rogers sa att han var förvånad över européernas upprördhet över NSA.

– Om vi tror att NSA är det stora problemet så lurar vi oss själva, sa Rogers som menade att Kinas och Rysslands spionage är mycket allvarligare.

Tidigare på dagen var USA:s utrikesminister John Kerry i Berlin med ett delvis annat budskap. Kerry medgav att relationerna mellan USA och Tyskland varit ansträngda, men han hoppades att de nu ska förbättras. Kerry ska också delta på konferensen i München liksom Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov. En krishärd som kommer att diskuteras är Ukraina och oppositionsledaren Vitali Klytjko kommer då att medverka.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista