Arkivbild: Foto: Paul Banks/TT.

Röda Korset får inte arbeta i Sudan

1:38 min

Sudans regering tvingar Röda Korset att upphöra med allt arbete i landet. 1,5 miljoner hjälpbehövande sudaneser drabbas. Rafiullah Qureshi är talesman för internationella Röda Korset i huvudstaden Khartoum.

– Vi fick ett brev för några dagar sedan från det statliga HAC (Humanitarian Aid Commission) om att vi måste upphöra med alla aktiviteter från och med 1 februari, alltså i dag, säger Rafiullah Qureshi.

Röda Korsets personal, cirka 700 personer, får stanna, men inte arbeta.

Hjälparbetet har nått 1,5 miljoner människor som fått sjukvård och mat. Hjälp med att borra brunnar. Många som skadats och blivit funktionshindrade efter landets alla väpnade konflikter har fått stöd. Röda Korset har agerat medlare när tillfångatagna soldater ska släppas.

– Men allt det stannar upp nu, säger Rafiullah Qureshi.

Röda Korset har självmant upphört med sitt arbete flera gånger efter att medarbetare kidnappats. Men den här stoppet är beordrat Sudans regering.

Qureshi vill inte kommentera beslutet.

Nu ska Röda korset förhandla med Sudans utrikesdepartement. Qureshi säger att allt hopp inte är ute och att stoppet inte ska bli permanent. Kanske löser det sig på några veckor, säger han.

– Vi är hoppfulla.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista