1 av 2
De 14 finalisterna i Väsby Melodifestival bjuder på sång i samband med att artisterna presenterades. Foto: Lotta Myhrén/Sveriges Radio.
2 av 2
Tove Lindberg och Christian Löfgren deltar i Väsby melodifestival i februari. Foto: Lotta Myhrén/Sveriges Radio.

Mello för artister med intellektuell funktionsnedsättning

1:56 min

I kväll är det dags för första deltävlingen i Melodifestivalen. Men ytterligare en musiktävling närmar sig, nämligen Melodifestivalen för artister med intellektuell funktionsnedsättning som avgörs nästa lördag.

Intresset för att vara med ökar för varje år, sedan festivalen startade 2011 har antalet kommuner som skickar deltagare nästan tredubblats. Två av artisterna är Tove Lindberg och Christian Löfgren.

– Det känns bra, nervöst, men det ska bli roligt, säger Tove Lindberg.

– Det är roligt att vara med i Melodifestivalen, säger Christian Löfgren.

Vad är det som är roligaste?

– Uppträda och tävla och sånt, säger han.

– Få visa sig inför föräldrar och släkt och att folk applåderar efter att han sjungit, säger Tove Lindberg.

Just nu pågår förberedelserna för fullt inför Melodifestivalen för artister med intrellektuell funktionsnedsättning. 14 artister kommer delta, efter att ha valts ut i en deltävling i hemmakommunen. Tanken är att så många som möjligt ska få chansen att sjunga, i deltävlingar eller i finalen, säger Yvonne Boberg är ansvarig och initiativtagare till Väsby Melodifestival.

– Alla tycker om att sjunga, men här får man också göra det offentligt, jag får vara på scenen och känna den kraften det innebär att sjunga inför publik. Och det är för många också en upprättelse. Man kan ha varit lite utsatt i skolan, men här, hur många av de andra, som kanske varit de som utsatt dem, har fått stå på scenen inför 1200 besökare? Ja, de är få, säger Yvonne Boberg.

När festivalen startade 2011 var fem kommuner med, och sedan dess har intresset ökat varje år, 2014 deltar artister från 13 kommuner, främst från Stockholmsområdet, med Degerfors som enda undantaget. Men till 2015 hoppas arrangörerna att kommuner från hela landet skickar artister.

– Ja, jag tror att det kommer att öka ännu mer, jag hoppas på att vi nått längre ut i Sverige. Vi hade en mässa där vi nått ännu fler kommuner så nu har vi kommer nerifrån Göteborg och Halmstad upp till Skellefteå som är intresserade inför 2015, säger Yvonne Boberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista