Birgitta Ohlsson. Foto: Ola Westerberg/TT.

Birgitta Ohlsson: Extrempartier utnyttjar ekonomisk kris

1:40 min

Politiska extrempartier väntas växa i valet till Europaparlamentet som hålls nu i maj. Skälet är att de skickligt utnyttjat den ekonomiska krisen, säger EU- och demokratiminister Birgitta Ohlsson i Ekots lördagsintervju.

– Rasistiskta och populistiska partier har blivit allt mer välorganiserade, säger Birgitta Ohlsson.

– De är många nu. De har mycket pengar. De bygger upp nätverk som vi inte sett på väldigt, väldigt länge. Det är kostymrasister och partier som kanske hade bruna nazistiska rötter för 20-30 år sedan.

Färska opinionsmätningar visar att Europas extrema högerpartier kan få runt 100 av Europaparlamentets drygt 700 mandat. Plussar man på andra starkt EU-kritiska partier som också kandiderat kan de fylla uppemot en fjärdedel av parlamentets platser.

I exempelvis Grekland har det nynazistiska Gyllene gryning i dag över 10 procent i opinionsmätningarna. Grekland är också det land som drabbats hårdast av den ekonomiska krisen.

EU som hjälpt Grekland med lån har haft hårda krav på sänkta löner och nedskärningar av offentlig sektor i utbyte. Det kan också förklara en del av Gyllene Grynings framgång, enligt Birgitta Ohlsson

– Jag tror säkert att en del av de tuffa reformerna har bidragit. Inte minst är samhällen där unga förlorat sina drömmar kanske är det farligaste som finns; när unga personer inte vågar studera, bilda familj eller flytta hemifrån för man känner en osäkerhet.

– Samtidigt är det länder som gjort tuffa reformer som också ser ljuset i tunneln. I Baltikum, där fick lärarna sänkta löner med 30 procent. De är på väg tillbaka. De har gjort de här tuffa reformerna, säger Birgitta Ohlsson i Ekots lördagsintervju.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista