Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov under säkerhetskonferensen i München. Foto: Brendan Smialowski/TT.

Kerry och Lavrov strider om Ukraina

Kerry: "De allra flesta ukrainare vill leva i frihet"
2:04 min

Vid den säkerhetspolitiska konferensen i München - med en rad internationella toppolitiker närvarande - hamnade i dag EU, USA och Ryssland i ett skarpt meningsutbyte om utvecklingen i Ukraina. Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov undrade vad våldsamma gatuprotester har med demokrati att göra och han anklagade väst för dubbelmoral.

– Var finns protesterna mot dem som intar och sedan ockuperar offentliga byggnader och kastar brandbomber och tänder eld på poliser och framför rasistiska slagord, när sådant händer i era egna länder tar ni ju alltid avstånd från det, sa Sergej Lavrov.

Under den polerade ytan verkade han stundtals mycket irriterad under mötet i München. USA:s utrikesminister John Kerry gick sedan i svaromål.

– Det finns obehagliga element bland demonstranterna, sa Kerry, men de allra flesta ukrainare vill leva i frihet och USA och EU står bakom dem i den kampen, de vill inte tvingas till något av ett annat land, sa han, underförstått Ryssland.

Krisen i Ukraina började för två månader sedan när president Janukovytj överraskande sa nej till ett samarbetsavtal med EU, EU-frågan har med tiden hamnat lite i bakgrunden och proteströrelsen riktas nu mest direkt mot presidenten - men Herman van Rompuy, ordföranden i Europeiska Rådet, uttryckte starkt stöd för oppositionen och sa att dörren till EU fortfarande står öppen.

– Vi har tiden på vår sida, Ukrainas framtid är tillsammans med EU, sa Rompoy. Den dramatiska utvecklingen i Ukraina har på många sätt dominerat säkerhetskonferensen i München, två av oppositionsledarna, Vitaly Klytjko och Arsenij Jatsenjuk, är på plats och de har också haft privata möten med flera av västpolitikerna där de bland annat varnat för att den ukrainska armén verkar planera att ingripa i konflikten.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".