1 av 3
Din Daeng forcerar en grind som låsts utanför vallokalen och kräver att få rösta. Men tjänstemän säger att det inte är möjligt, på grund av hot om våld från antiregeringsdemonstranter. Foto: Nils Horner/Sveriges Radio.
2 av 3
Antiregeringsdemonstranter samråder med militärer om att sluta blockera en vallokal i Bangkok-stadsdelen Din Daeng sedan de fått besked om att all röstning inställts i vallokalen. Foto: Nils Horner/Sveriges Radio.
3 av 3
Människor som kommit för att rösta i Bangkok-stadsdelen Din Daeng får veta att vallokalen stängt, på grund av hot och våld från antiregeringsdemonstranter. Foto: Nils Horner/Sveriges Radio.

Många stoppades från thailändskt val

1:34 min

I Thailand har vallokalerna stängt efter ett val som varit relativt förskonat från våld. Men många väljare hindrades från att rösta.

– Jag kom för att rösta, men någon sköt med en pistol. Jag fick fly, berättar den här mannen, en av flera besvikna medborgare vid en vallokal i Bangkok-stadsdelen Din Daeng.

Antiregeringsdemonstranter blockerade fysiskt tillträde till vallokalen, och efter en del handgemäng, och efter att åtminstone en anti-regeringsdemonstrant skjutit med en pistol fick röstandet ställas in i den här vallokalen.

Väljare som samlats, många av dem anhängare av den folkvalda Yingluck Shinawatras regering, reagerade med ursinne.

De stormade vallokalen och krävde att få rösta, men fick veta att det inte var möjligt. 

En av anti-regeringsdemonstranterna som blockerat vallokalen, sa att det inte fanns någon anledning att slösa pengar på att hålla val när resultatet ändå kommer att ogiltigförklaras av domstol.  

I 13 av Bangkoks 33 valkretsar blockerades röstandet, liksom i över hälften av vallokalerna i södra Thailand, där oppositionen har starkt stöd. Men i norra Thailand, där regeringen är populär, gick röstandet utan problem.  

Valresultatet väntas i morgon, även om det kommer att behövas extraval i många valkretsar, en process omgärdad av osäkerhet.

Antiregeringsdemonstrationerna och blockaden av delar av Bangkok forsätter.

Många tror att domstolar i Bangkok, som kritiker säger sympatiserar med etablissemanget och antiregeringsdemonstranterna, kommer att ogiltigförklara valet och möjligen skapa ett maktvacuum.

Thailand står inför mer politisk turbulens.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista