Oppositionsledarna Arsenij Yatsenjuk och Vitalij Klytjko. Foto: Sergei Chuzavkov/TT.

Inga framsteg på ukrainskt möte i München

1:21 min

På den internationella säkerhetskonferensen i München möttes i går kväll den ukrainska regeringen och oppositionen öga mot öga i en debatt. Men det fanns inga tecken till att de närmade sig varandra.

Oppositionsledaren Vitalij Klytjko och Ukrainas utrikesminister Leonid Kozhara slog sig ner bredvid varandra och skakade hand, men sedan var det slut med artigheterna.

Kozhara sa att regeringen gjort en rad eftergifter och att det nu är upp till oppositionen att visa ansvar och distansera sig från de mest militanta demonstranterna, som han kallade terrorister.

Vitalij Klytjko svarade med att det var regeringssidan som är ansvarig för våldet, och han skickade runt bilder som visade omfattande polisbrutalitet. Hans framträdande möttes av långvariga applåder.

Efter debatten sa den andra oppositionsledaren Arsenij Jatsenjuk till Ekot att det var otillständigt av Kozhara att kalla demonstranterna terrorister. De är ukrainska medborgare, sa han.

I debatten deltog också EU utvidgningskommissionär Stefan Fule.

Hittills har EU bara lovat Ukraina ett begränsat samordningsavtal, nu kanske det är nödvändigt att hålla fram möjligheten av fullständigt medlemskap som ett ljus i tunneln, sa han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista