I staden Ponsacco nära Pisa i Italien står vattnet högtefter ihållande regn. Foto: Andrea Negro/TT.

Evakueras undan översvämningar i Sydeuropa

"Halva Italien är under vatten"
1:23 min

Omfattande oväder söderut i Europa har lett till problem med översvämningar och människor har fått evakuera sina hem. Hårt regn och stora snömängder skapar svårigheter.

– Det är under kontroll, säger en ansvarig från stadshuset i Rom, men italiensk public service-tv Rai har en tillspetsad rubrik på sin hemsida om att halva Italien är under vatten.

Regnet har piskat ner i flera dagar i centrala och södra Italien, medan snön har fallit tätt i norr. I Rom är vattennivån i floden Tibern oroande hög. På annat håll har en del vägar inte varit framkomliga och vissa tåg har ställts in.

Människor tycks inte ha skadats, men otaliga är de hemvideos, som människor har lagt upp på nätet, där de filmar allt från översvämmade gator till affärer och restauranger som utrymts:

I Frankrike har skyhöga vågor slagit in mot städer och orter på Atlantkusten. Fransk tv har visat hur vågorna piskade in mot affärer och hus vid kanten till havet.

Ännu längre västerut ska Storbritannien inte ha upplevt ett så regnigt januari på hundra år. Österut i Europa i Serbien har kylan varit hårdare och snöstormar blockerat både trafik och eltillförsel. 

Även om det möjligen har lättat något på vissa håll, så kan södra Europa inte pusta ut förrän framåt tisdag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".