I El Salvador tros den före detta gerillaledaren Salvador Sanches Ceren få flest röster. Foto: Luis Lopez/TT.

Vänstern spås framgång i val i Centralamerika

1:50 min

På söndagen går två länder i Centralamerika till val - i både El Salvador och Costa Rica ska man välja president, och i båda länderna väntas vänsterpresidenter ta hem segern.

I El Salvador tros den före detta gerillaledaren Salvador Sanches Ceren få flest röster.

– Vi vill inte militarisera samhället - vi är inte så trångsynta så att vi tror att det hjälper mot våldet, sa den före detta gerillakämpen Salvador Sanches Ceren.

Han fokuserade i sitt avslutningstal på det som blivit valkampanjens huvudtema - de kriminella gängens makt i El Salvador. Maras, som de kallas, har hållit befolkningen i schack ändå sen inbördeskriget på 80- och 90-talet, då vänstergerillan FMLN stred mot en rad högerregeringar, innan fredsavtalet till slut skrevs under 1992.

Men El Salvador är fortfaranade ett polariserat samhälle och våldssiffrorna har varit fortsatt höga. Det är därför Sanchez Cerens motståndare, Norman Quijano, har föreslagit att militären ska skickas ut för att bekämpa gatugängen.

– Vi kallar det för militarisering eftersom det handlar om att använda militären för att skapa säkerhet, sa Norman Quijano till salvadoransk TV.

Även Costa Rica går till val, och där väntas vänstern också vinna, något som inte hänt på årtionden. Den unga juristen José Maria Villalta ställer upp mot Johnny Araya, som tillhör det regerande högerpartiet och tidigare varit borgmästare i huvudstaden San José.

Men till skillnad från många andra centralamerikanska länder, där vänstern är bullrig, full av före detta gerillakämpar med auktoritära tendenser, är det allt mer populära vänsterpartet i Costa Rica en progressiv rörelse, som lovar att bekämpa korruptionen och lägga om den ekonomiska politiken. I båda länderna verkar det dock som att det blir en andra valomgång, som hålls senare i vår.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista