Homs. Foto: Lens Young Homsi/TT.

Syrien: Hunger plågar Homs invånare

2:05 min

I Syriens tredje största stad Homs är läget akut för människor som är instängda i de belägrade områdena. I gamla stan är 2 500 människor belägrade sedan 600 dagar, inga hjälpsändningar släpps in av regimen och många lider svårt av svält.

– Gamla stan i Homs är som en spökstad, det finns inget liv här, ingen elektricitet, inga mediciner och för många familjer tog maten slut för flera veckor sedan. Nu äter de vad de kan hitta på gatan, i sönderbombade hus eller till och med gräs, säger aktivisten Abu Rami.

Abu Rami berättar att flera blivit förgiftade. Häromdagen fördes sex personer till den provisoriska fältkliniken sedan de ätit av en grässort som de inte tålde. Hela dagarna är en enda lång jakt på mat, säger han.

– Varje dag är det samma sak, vi vaknar tidigt och går ut för att leta mat. De som har tur hittar en säck ris eller några burkar med oliver under rasmassorna i de sönderbombade husen.

I det som för två och ett halvt år sedan var en välmående stad står nu gräs, löv, ris och oliver på familjernas middagsmenyer.

– Människor är redan svårt undernärda och hungern tär hårt på folk, säger Abu Rami.

Bilder på invånare som han visar mig för tankarna till andra världskrigets lägerfångar. Flera riskerar att dö av svält inom de närmaste dagarna.

Under fredssamtalen i Genève gick regimen med på att släppa ut äldre kvinnor och barn under 16 år från de belägrade områdena i Homs, däremot sade de nej till att släppa fram en FN-konvoj med förnödenheter som står redo utanför staden.

Ännu har inga kvinnor och barn släppts ut och många är också tveksamma till att lämna områdena av rädsla för att regimen och dess anhängare då skulle ha fritt fram att massakrera männen.

Att regimen inte skulle låta hjälpsändningar med förnödenheter få tillträde till de belägrade områdena förstod Abu Rami från början, "om de inte skjuter ihjäl oss med granater eller maskingevär, kan de ju alltid svälta oss till döds", säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista