Protestledaren Suthep Thaugsuban. Foto: Wally Santana/TT.

Protestledare tackade de som hindrade valet i Thailand

Svartklädda maskerade män i blockader
1:49 min

Valet i Thailand i dag blev inte så våldsamt som befarat, men miljontals väljare hindrades från att rösta.

I ett tal här på kvällen tackade den kontroversielle protestledaren Suthep Thaugsuban de som hjälpte till att hindra medborgare från att kunna rösta i dag.

Bland de som sänts ut härifrån för att blockera röstande var unga svartklädda maskerade män, ögonvittnen såg åtminstone en av dem avlossa pistolskott vid en vallokal här i Bangkok.

Bland Bangkoks utbildade, välmående medelklass och elit verkar en betydande andel se Suthep som en hjälte, trots att han själv har kontroversiell bakgrund under decennier som politiker.

Kända sångare, popband och skådespelare uppträder gratis på hans scener i ockuperade gatukorsningar och han samlar ofta tiotusentals entusiastiska anhängare.

Få här verkar bekymrade över att uppemot 6 miljoner thailändare i dag berövades sin rösträtt när Sutheps aktivister med olika metoder hindrade dem från att rösta.

En av dem var Fatima, hon säger att hon var djupt besviken över att hon inte kunde rösta i dag. Hon hindrades av maskerade män från att nå sin vallokalen i Bangkok-stadsdelen Din Daeng.

Efter handgemäng mellan presumtiva väljare och Sutheps antiregeringsdemonstranter stängdes vallokalen, och de som ville rösta kunde bara skrika ut sin besvikelse och ilska.

Suthep säger att Yingluck och före henne hennes bror Thaksin Shinawatra är korrupta och att de vunnit alla val sedan 2001 tack vare röstköp, genom program och reformer som gynnar fattigare medborgare, särskilt i norr och nordöst, men som kostar skattebetalarna för mycket. 

Kritiker säger att Sutheps tal om att regeringens korruption gör rättvisa val omöjliga bara är en dimridå för att dölja vad som helt enkelt är ett försök av en minoritet som inte kan vinna val att ta makten.

Nu väntas Suthep och hans anhängare - uppbackade av mäktiga ultrarojalister och förmögna affärsmän - försöka få sympatiskt inställda domstolar att ogiltigförklara valet och avsätta Yingluck.

Skulle det ske väntar en ursinnig och möjligen våldsam reaktion från de som röstat på hennes parti. Därför vågar få hoppas på något snart slut Thailands djupa politiska kris.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".