General Michael Hayden, före detta chef för CIA och NSA. Foto: Kevin Wolf/TT.

Före detta NSA-chef: Européerna har sämre koll på spionverksamhet

2:28 min

Amerikanska kongressledamöter har mycket större insyn i USA:s spionverksamhet än vad europeiska parlamentariker har i sina länder, säger en före detta CIA- och NSA-chef till Ekot.

Européernas krav på kunskap om vad USA gör är anmärkningsvärt, menar general Michael Hayden.

– Europeiska parlamentsledamöter vet mer om USA:s underrättelseverksamhet än vad de vet om det som det egna landet gör, säger generalen.

Under den yngre George Bush tid som president så var han först chef för signalspaningsorganisationen NSA och sedan för CIA och han är fortfarande en nestor inom spionområdet i USA. Han är München där han medverkar i den årliga säkerhetskonferensen, där övervakningen varit en viktig fråga.

Man förstår att Hayden anser att européer kör med dubbel bokföring när de beskyller USA för hemlighetsmakeri, men han vill inte direkt kritisera EU-länderna för att de har bristande insyn i underrättelseverksamheten.

– Jag överlåter till européerna att bedöma det, men jag har lite svårt för när de har synpunkter på vår insyn, samtidigt som deras kontroll över spionorganisationerna är långt sämre. I USA har också domstolar mycket större bestämmanderätt över vad som ska vara tillåtet, säger Hayden.

Det som väckt störst ilska i Europa är hur NSA avlyssnat till exempel den tyska förbundskanslern Angela Merkels mobiltelefon. General Hayden följer den officiella linjen när han kommenterar:

– Vår regering har sagt att vi slutat att övervaka ett tjugotal utländska ledare men utöver det kommer varken regeringen eller jag att säga någonting.

Omvänt har man i  USA, enligt Hayden, utgått från att utländska underrättelseorganisationer försökt avlyssna president Obamas telefon.

– När Obama blev president försågs han mobiltelefon med extra säkerhetsutrustning, eftersom man tog det för givet att en rad utländska underrättelseorganisationer skulle avlyssna hans samtal och läsa hans e-mail, säger general Michael Hayden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista