Foto: Mats Åstrand/Scanpix

Sandviks vinst störtdyker

1:15 min

Ännu en i raden av rapporter som gjorde marknaden besviken. Det blev resultatet när verkstadsbolaget Sandvik levererade första storbolagsrapporten för veckan.

Vinsten blev bara 66 miljoner kronor mot förväntade 360 miljoner. Vinsten var 1 600 miljoner lägre än motsvarande kvartal ett år tidigare, men det tycker vd Olof Faxander är en orättvis jämförelse.

– Egentligen är det lite missvisande att titta på de siffrorna, för vi hade 1,8 miljarder i engångsposter, säger Olof Faxander.

Men engångskostnader är ändå kostnader, de ska väl ändå räknas med i bedömningen?
– Självklart är det så. Men nu har vi tagit engångskostnader för ett större program för att strukturera om antal produktionsenheter vi har i Sandvik, där vi har målet att minska dessa totalt från ungefär 150 över hela världen till 125.

De 1,8 miljarderna ska bekosta nedläggningen av tio produktionsställen under året.

Det är redan känt att det är ett i Sandviken, ett i Norrköping och ett i Frankrike. Vilka de andra sju blir meddelas under året.

Det blir inga ytterligare nedläggningskostnader i år, men förmodligen nästa år när man ska börja nedläggningen av ytterligare 15 fabriker.

Syftet med fabriksstängningarna är förstås att göra företaget mer effektivt.

2013 var ett tungt år för Sandvik där vinsten nästan halverades och inte minst var det minskad efterfrågan från gruvindustrin som tyngde. Men där ser Olof Faxander att raset har stannat upp.

– Tidigare under året har vi sett en nedgång på gruvsidan, men vi har nu sett den nedgången plana ut och vi har hittat en ny nivå där, säger Olof Faxander.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista