Marita Ulvskog (S) presenterar partiets valplan. Foto: Peter Wallberg/TT.

Maktskifte målet för Socialdemokraterna i Europaparlamentet

1:54 min

Socialdemokraternas mål i Europaparlamentsvalet är att socialistgruppen ska bli största partigrupp i Europaparlamentet.

Något som inte hänt de senaste femton åren.
– Vi bryter ett högerstyre om vi blir den största gruppen i EU-parlamentet, säger Europaparlamentariker Marita Ulvskog (S).

Men Marita Ulvskog medger att det även i nästa Europaparlament kommer att bli ständiga uppgörelser mellan de två största grupperna, socialister och konservativa.
– Men kompromisserna kan gå en annan väg om socialistgruppen är störst, tror Ulvskog.

När Socialdemokraterna i dag presenterade sin inriktning inför EU-valet angavs jobb på rättvisa villkor och klimatpåverkan som de viktigaste frågorna. När det gäller jobben handlar mycket om vilka villkor som ska gälla när anställda i ett annat EU-lands företag arbetar i Sverige.

Socialdemokraternas målsättning är att få ungefär samma valresultat som tidigare, omkring en fjärdedel av de som röstar. Men då gäller det att Socialdemokraterna får sina väljare att rösta. Hälften av de socialdemokrater som röstar i riksdagsvalet brukar skolka från att rösta i EU-valet.
– Vi är nog tyvärr bland de sämre att få våra väljare att rösta i EU-valet, säger biträdande partisekreterare Jan Larsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista