Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Bildt varnar för Irans dubbla budskap

Publicerat måndag 3 februari 2014 kl 15.58
"En dubbelhet i politiken som vi hoppas ska utvecklas åt rätt håll"
(2:25 min)
1 av 4
Utrikesminister Carl Bildt i Isfahan, Irans kulturhuvudstad. Foto: Cecilia Uddén / Sveriges Radio
2 av 4
Utrikesminister Carl Bildt på besök i Isfahan, lrans kulturhuvudstad. Foto: Cecilia Uddén / Sveriges Radio.
3 av 4
Nargis, student i Isfahan, tycker det vore bra om Carl Bildt sa åt landets makthavare att sluta filtrera internet. Foto: Cecilia Uddén / Sveriges Radio.
4 av 4
Carl Bildt på stora torget Naqsh e Jahan. Foto: Cecilia Uddén / Sveriges Radio.

För första gången på tolv år besöker en svensk utrikesminister Iran i dagarna. Syftet med Carl Bildts besök är bland annat att få en bild av hur långt Iran är berett att reformera efter islossningen på den internationella arenan.

Carl Bildt är idag i Isfahan, landets kulturhuvudstad, där han bland annat promenerat bland storslagna sevärdheter och träffat guvernören. I morgon möter han utrikesminister Zarif och president Rouhani i Tehran. Och så här säger Carl Bildt om det klimat han mött hittills:

– Det är alldeles uppenbart att det finns väldigt förväntningar på förbättringar och öppningar gentemot omvärlden, kanske inte hos alla, men hos de jag möter finns det ju det, säger Bildt.

I morgon fortsätter Bildt till Teheran för de tunga politiska mötena med utrikesminister Zarif och president Rouhani. Då ska han även träffa två politiker som kommunicerat med världen via Facebook och Twitter, sociala medier som filtreras och censureras i Iran. Bildt säger till Ekot att han planerar att ta upp frågan.

– Det kommer jag att göra. Jag har redan talat med utrikesminister Zarif om detta i lätt ironiska ordalag.

– Det finns förbud och censur, samtidigt verkar det som man nästan tolererar att människor kringgår detta, vilket inte är så svårt att göra. De själva har många följare på Facebook och Twitter i Iran trots att detta officiellt är förbjudet. Så det finns ju en dubbelhet i politiken som vi hoppas ska utvecklas åt rätt håll, säger Carl Bildt.

Och medan Carl Bildt går in i en av Isfahans storslagna turkosblå moskéer, pratar vi med studenten Nargis, utanför. Liksom många andra iranier, välkomnar hon landets nya öppenhet, men hon sa också att det är mycket irriterande att behöva gå via en proxyserver för att nå vissa filtrerade internetsajter - som Facebook. Det vore fantastiskt om er utrikesminister tog upp det med vår utrikesminister, säger Nargis.

Bakom henne står en man som inte vill uppge sitt namn - också han är nöjd med kärnenergiförhandlingarna och den internationella islossningen. Men han varnar att Iran måste vara på sin vakt och inte göra avkall på sina värderingar och nationell stolthet. Och så tar han fram schackbrädessymboliken och säger: Man ger ju inte upp sin Kung för en bonde.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".