Socialstyrelsen har studerat tolv fall där kvinnor mördats av närstående. Foto: TT/Lars Pehrson.

Myndigheter ingrep inte vid relationsvåld

2:14 min

Socialstyrelsen har specialstuderat tolv fall där kvinnor dödats och kommit fram till att myndigheter i flera fall känt till att det förekommit våld men inte gjort tillräckligt för att stödja kvinnorna.

– Kvinnorna har så stora behov att flera myndigheter behöver samarbeta, säger Olga Persson som är förbundssekreterare på Sveriges kvinno- och tjejjourers riskförbund.

Socialstyrelsens utredning av tolv kvinnors dödsfall under 2012, där tio av kvinnorna dödats av sin man, sambo eller före detta, visar att det i flera fall var känt hos flera myndigheter att kvinnorna utsatts för våld men trots det så har alltså våldet fått en dödlig utgång

I minst fem fall har våldet varit känt hos socialtjänst och i minst fyra fall har det funnits kännedom hos hälso- och sjukvården.

Socialstyrelsen säger att det finns brister i hur lagar och regler efterföljs på myndigheterna men också att det saknas samverkan mellan olika myndigheter.

Lotta Nilsson på Socialstyrelsen säger att man nu håller på att ta fram en sammanställning till socialtjänsten för att de ska kunna förbättra sitt arbete där det förekommer våld mot kvinnor i nära relationer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista